Съветници финтират бизнеса, търговците ще протестират на сесия

Мисия Варна

31-07-2015, 15:49

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Собствениците на заведения искат промени в наредбата за тротоарното право

Съветниците от комисията по финанси към местния парламент финтираха исканията на търговци за промени в наредбата, регламентиращи ползването на тротоарно право. Това стана днес на заседанието на комисията, на което влязоха 25 души от Сдружението на собствениците на заведения в града. 

Хората обясниха, че искат най-после предложенията им за промени в наредбата да бъдат разгледани от комисията, за да могат да влязат и на сесия. Те искат 40% намаление на таксите за тротоарно право, презониране и въвеждане на понятието "дъждовни дни", за които не трябва да се дължат такси. Комисията обаче не била запозната с предложенията и щяла да ги разгледа, когато ги получела писмено. 

За голяма изненанада се оказа, че въпросното предложение за промените в наредбата е било обсъждано и изготвено от работна група в общината преди година и половина, след което получило положителни становища и от комисиите по право и туризъм. Оставало да мине за разглеждане само през финансовата комисия, за да стигне до сесия, но това така и не се случило. "Тази преписка е внесена във вашата комисия от една година и оттогава отлежава", обърнаха се търговците към председателя на комисията Тодор Балабанов. Той пък отговори, че никой досега не го е запознал с въпросната преписка. 

Въпреки, че изчакаха до края на заседанието исканията на търговците така и не бяха разгледани. "След като не искат да ни обърнат внимание тук, тогава ще има протест", посочиха търговците. Те ще протестират на 5 август в общината, когато е и сесията на местния парламент.