МЗ започва безплатни прегледи на майки и деца

Новините

04-08-2015, 07:00

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

От септември държавата поема два вида скрининг на новородени и генетичните изследвания на бременните

Държавата започва офанзива за 2 млн. лв., за да подобри качеството на детското и майчиното здравеопазване. Това обяви вчера министърът на здравеопазването Петър Москов.

В мащабна програма за майчино и детско здравеопазване от септември МЗ ще осигури безплатни изследвания, прегледи и медицински грижи за децата и майките. По думите на Москов е осигурено финансиране и за следващата година.

В страната ще бъдат изградени 28 центъра за деца с хронични заболявания. Тези, които имат нужда от комплексно лечение, ще бъдат грижа на специализирани центрове с медицински специалисти, включително и психолози в 28-те областни болници, като за всяко дете ще бъде изготвен индивидуален план за лечение. "Семействата вече няма да търсят собствен път за справяне с проблемите, а се осигурява абсолютно безплатен достъп до тези центрове в областните болници", заяви Москов.Освен областните болници за подобряване на здравето на децата ще се грижат и в университетските болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и др. В тях ще бъдат разкрити високоспециализирани центрове за лечение на онкохематологични заболявания, диабет и др. Там децата ще бъдат насочвани за консултации и изследвания, без да се налага да бъдат хоспитализирани, както е сега.От септември неонаталният слухов скрининг на новородените и скринингът за ретинопатия ще бъдат напълно покрити от МЗ. Децата от провинцията, които имат направени изследвания там, ще могат по-лесно да получат консултация в София. Напълно безплатен за бременните жени ще бъде генетичният скрининг за риск от Синдрома на Даун и други вродени аномалии. В момента майките до 35-годишна възраст го плащат сами, а на тези над 35 години НЗОК покрива само реактивите.По думите на Москов предстои и обучение на педиатрите за ранно откриване на аутизъм при децата до 3 години.
КАМПАНИЯ
Здравното министерство тръгва срещу враговете на ваксините във виртуалното пространство, като започва кампания за ползите от ваксинопрофилактиката. Основната причина е растящият брой на родителите, които не желаят да ваксинират децата си. "Самият факт, че преди две години имахме епидемия от морбили и че се появяват заболявания, които в развития свят са отдавна забравени, означава, че това е реален проблем", добави Москов."Когато не знам нещо, моят страх надделява. Държавата е длъжна да даде отговорите на разбираем език. Начинът е размагьосване, ясна информационна кампания. Когато в интернет се появи чист идиотизъм, лекарите считат, че не е нужно да отговарят. Напротив. Нужно е", коментира още Москов.