Блокът във "Възраждане" ще е социален, не за цигани

Мисия Варна

04-08-2015, 16:09

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Кметът на "Младост" пръв щял да се възпротиви, ако в сградата настанявали само роми

Блокът с 256 апартамента, който предстои да бъде построен, ще бъде социален, а не за роми. Това обяви днес Таня Василева - началник отдел "Социални услуги и проекти" в община Варна. По думите й твърденията, че там ще се настаняват роми, изселени от незаконни постройки, са спекулация.

"Бъркат се два документа и някой подвежда хората", посочи тя, като уточни, че строежът на блока е част от Интегрирания план за развитие и възстановяване, по който ще се кандидатства за финасиране по европрограма, а другият документ - Стратегията за интеграция на ромите, който предстои да се приеме на утрешната сесия, няма нищо общо с блока. 

2500 семейства по районите са картотекирани като крайно нуждаещи се и чакат настаняване в общински жилища. Това са социлано-слаби, многодетни семейства, хора с увреждания, посочи Василева. "Къде да ги настаним, ако не посторим жилища", попита риторично тя. 

Настаняването в такъв блок не е завинаги, и ако нуждаещите се спрат да отговарят на критериите, вече няма да се възплозват от общински апартамент, уточни тя. "Освен това, за каква интеграция говорим, ако населим цял един блок само с роми", завърши Василева. 

"Категорично това няма да бъде цигански блок. Ако беше такъв, аз първи щях да се възпротивя", присъедини се и кметът на "Младост" Христо Христов. Той съобщи, че в район "Младост" 750 семейства, които са картотекирани  и чакат жилища, а от тях само 60 са ромски. "От Максуда има само едно семейство на картотека. Тези, които предстои да бъдат съборени в махалата, не са картотекирани и не отоговарят на критериите за общинско жилище. Освен това, след като са обитавали незаконен имот, те автоматотично губят право да кандидатсват за общински апартамент", обясни още Христов. 

Заради информацията, че във "Възраждане ще се строи блок за цигани с над 250 апартамента, за утрешното заседание на Общинския съвет е организиран протест от жителите на квартала.