Битка в нета за евтино море

Туризъм

06-08-2015, 07:45

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Най-тънки са уикенд пакетите и офертите към пенсионери

Лятото е в разгара си и обикновено първата половина на август излиза най-скъпо за ваканция по нашето Черноморие. Тази година обаче не е така, защото се появяват примамливи оферти на изключително изгодни цени в последната минута. Има хотели, които са свалили цените си наполовина в сравнение с офертите за резервации преди активния сезон. Истинска битка сред интернет потребителите се завихри тази седмица заради атрактивните предложения за индивидуални записвания.

Причината е в многото останали свободни места в пика на сезона, тъй като част от предварителните резервации от пролетта и зимата са отпаднали. На практика в момента всеки може да почива на половин цена, стига да успее да превари останалите. Късметлиите могат да се сдобият с ограничените оферти за останалите някоя и друга свободни стаи. Свободните места се пускат с гъвкави отстъпки от 10-15% в един от най-посещаваните сайтове booking.com, показа проверка на "Стандарт".

В интернет изобилства от изкусителни предложения, които обаче свършват на минутата. Офертите са предимно за две нощувки и напук на логиката понякога могат да се намерят на по-тънки цени за уикенда отколкото през работните дни в седмицата. Много от хотелите залагат и на по-заможните български пенсионери. В момента хит е промоцията "Баба и внуче", която дава до седем дни почивка за възрастен над 60 години с дете и може да се намери за около 80 лева дневно. Най-евтините пакети ол инклузив могат да се намерят по 78 лева на човек в 4-звезден хотел в почивните бази на първа и втора линия на Златни пясъци.

Примамливото в офертата е, че към нея са включени и безплатен чадър и шезлонг - нещо, което е голяма болка за повечето туристи у нас, тъй като се заплаща и излиза над 20 лева дневно. Ако човек има бързина, находчивост и достатъчно късмет, може да се запише и за две нощувки със закуска в 3-дневен хотел на Северното Черноморие срещу малко над 100 лева.

При пълен ол инклузив цената е 200 лева.

Цените в луксозните хотели варират от 100-110 до 135 лева , а за ултра ол инклузив с чадър и шезлонг - с 20 лева отгоре. Апартаменти за тузари с по две спални с морски изглед за две нощувки излизат над 1200 лева. Голяма евтиния може да се намери в курорта "Св. св. Константин и Елена", където хотели с две звезди предлагат нощувка със закуска на човек по 30 лева до 24 август. Престоят на дете до 4 години на допълнително легло излиза напълно безплатно, а на редовно легло - 22 лева.

В други също по-нискокатегорийни бази в курорта може да се намери до 20 август нощувка със закуска на блок маса за 36 лева на човек, безплатен шезлонг и чадър на басейна, wi-fi и паркинг без пари до изчерпване на местата.
Цените на хотелите падат след 15-20 август с над 20-30%. Тогава пакети ол инклузив могат да се намерят и за 40 лева, а нощувка със закуска дори за двайсетачка. За целия сезон елитната верига "Гранд хотел Варна" има много хубава оферта с дневен пакет ол инклузив от 30 лева през седмицата и 35 лева за уикенда. От нея вече са се възползвали не само хора от вътрешността на страната, но и много варненци. Който е резервирал отрано, сега ще може да почива в най-елитната база на властта "Евксиноград" и да дели един плаж с депутати и държавни мъже от най-висок ранг.

В сайта на почивната станция на Министерски съвет са обявили с червен надпис, че места до края на август няма. Иначе цените не са се мръднали от години и с около от 50 до 100 лева. В дом "Тунела" където е отсядал най-често Тато, леглото е 260 лева, а наемането на цяла вила "Кипарис" или "Чинар" струва 500 - 600 лева. Най-скъпо излиза престоят в "Слънчевото бунгало" - 700 лева на ден. Това е любимото място за ваканция на премиера Бойко Борисов, на президента Росен Плевнелиев и на неговия предшественик Георги Първанов.

Докато президентът Петър Стоянов предпочиташе навремето бунгалото на морето със сауна, което в момента струва 300 лева на нощ. За август има и специални оферти в най-спокойния роден курорт - Албена. Само срещу 40 лева за нощувка със закуска и вечеря може да наемете двойна стая. От курорта казват, че месецът е най-предпочитан за почивка от българите и се характеризира със записване в последния момент.

Прибират по 6 лв.на всяка бариера

6 лева е таксата, за да влезете в последния голям курортен комплекс на север. Бариерите са електронни и издават талонче, с което след като заплатите таксата, може да напуснете комплекса. Сумата важи за 24 часа, но само при условие, че не напускате курорта за това време. Иначе на всяко излизане и влизане отново ви таксуват, което не е особено приятно. Ако имате резервация за някой от хотелите, заплащате еднократно 6 лева за влизане в комплекса. Заплащането се извършва или на колонките, предвидени затова, или на рецепция на хотела ви.

При излизане от комплекса, по време на резервацията ви, и последващо влизане - заплащате 2 лева. Така всеки турист сам преценява колко пъти може да си позволи да влиза и излиза, защото това упражнение удря сериозно по джоба на почиващите. Хубавото е, че вътре по паркингите и около хотелите няма допълнителна такса паркинг и може да се спира навсякъде, където има свободни места.

Ако нямате резервация и искате да посетите само плажа на комплекса, можете да отбиете още преди бариерите, да завиете вдясно към автогарата и да използвате безплатния паркинг, оттам е около 1,5 км пеша до плажа.

Улични дилъри лъжат летовниците

Постоянно има жалби от чужденци, че са били подведени при обмен на валута в големите ни туристически комплекси по Черноморието. За пореден път от МВР и НАП предупреждават, че смяната на пари трябва да става само в оторизираните чейндж бюра или банките. Независимо от това обаче чужденците често се подвеждат и биват подлъгани с по-изгоден курс.

От години уличните чейнчаджии продължават безнаказано да злоупотребяват с туристите, дошли да почиват у нас от далечни места. Особено внимателни трябва да са чужденците почиващи по Северното Черноморие, и по-конкретно морската ни столица Варна, както и курортът Златни пясъци. Много често измамниците са в група от по няколко души. Ако сте по-внимателни, спокойно може да ги разпознаете сред тълпата - предимно мъже на възраст между 50 и 60 години, облечени са в униформи. Основно избират места около валутните бюра.

Оператори: Сезонът е катастрофален

Летният сезон тази година е изключително лош и напълно катастрофален. По данни на НСИ има сериозен отлив на чуждестранните туристи в сравнение със същия период на миналата година - около 20%. Една от основните причини е руският пазар след въвеждането на санкции срещу Русия от страна на ЕС. НСИ съобщи за над 33% намаление на руските посещения само за юни спрямо година по-рано. Сериозен отлив се забелязва обаче и при туристи от по-близки нам страни.

Идващите пред последните години от Сърбия и Македония гости вече са се пренасочили към Хърватия и Гърция. Има много румънци, но са по-малко в сравнение с предходните години. Сериозен отлив има и на туристи от Германия, които са традиционни за нашите курорти. По данни на НСИ посещенията от Швеция и Норвегия са намалели с близо 70% на годишна база. С над 50% са се свили визитите от Австрия, Словакия, Румъния и Италия. Спад от 9% има и при втория най-голям пазар - Германия.

Запълняемостта на легловата база през силните юли и август е постигната благодарение на големи отстъпки в цените, което се очаква да доведе до 25-30% по-ниски летни финансови обороти спрямо миналата година при запазване на същия туристопоток. Трагедията в Тунис е имала краткосрочен ефект под формата на пренасочване на няколко чартъра от Белгия, Великобритания и Германия, но за кратко и далеч под възможностите за спасяване на сезона.

Цакат ни с бирата на плажа

Търговци променят менюта в последния момент

Плажните капанчета и сергийки край морето често удрят в цената. Търговците обявяват една сума в менюто, а при представяне на сметката идва съвсем друга. Разликите са дребни и мнозина от плажуващите дори не обръщат внимание, но когато се установи, че са те ударили в цената, е не особено приятно, твърдят препатили. Семейство от Пловдив сигнализира, че по такъв начин били излъгани в Царево. Мъжът и жената седнали да обядват в едно от ресторантчетата на плажа. Взели менюта, поръчали си, но когато дошла сметката, били изненадани неприятно. При внимателен оглед на касовия бон те установили, че цените не съответстват на тези от менюто.

"Бирата беше 3,20, а по меню 2,50. Пицата е обявена за 8, а идва сметка за 10,30. Голямата мента със спрайт от 5,50 в касовата бележка пишеше 8 лева. Оказа се, че разликата в цените от меню и касов бон е между 50 стотинки до 3 лева. Извиках сервитьорката и я попитах защо има разминаване. Тя най-нагло ми каза, че от днес започва активен летен сезон и цените се променят, а менюто не е подновено. Исках да говоря с управителя, но него го нямаше. Отказах да платя надценката, при което мениджърът се появи. Той отново бе така "любезен" и ми обясни същото като сервитьорката: "Не е обновено менюто, съжалявам, но трябва да си платите". При което аз и моите приятели не знаехме какво да направим.

Оставихме парите и не повторихме посещението си там", споделя в социалната мрежа препатилата туристка. Семейството е в недоумение, първо, как може да се променят цените в средата на сезона и, второ, как се предлага нещо на една цена, а после те карат да платиш друга.

60 концесионери не спазват закона

Близо 60 от концесионерите и наемателите, стопаните на плажните ивици у нас са нарушили изискванията на закона. Това обяви регионалният министър Лиляна Павлова. 20 плажа са сложили чадъри и шезлонги на повече от половината бряг. Или пък не са разположили съоръженията и свободните зони равностойно, обясни Павлова пред Нова телевизия. 40 стопани пък са нарушили правилата за поставяне на преместваеми заведения и търговски обекти. Първите три проверки, извършени до момента, са показали изключително голям брой нарушения, допълни министърът. На къмпингите "Юг" и "Корал" трябва да се преустанови всяка възможност за строителство, заяви Павлова. Затова и са отменени всички разрешения за строежи на къмпинг "Юг". Междувременно Министерски съвет вчера взе решение, с което се указва на управите на къмпинги с една звезда да осигуряват поне по 32 кв. м на палатка, по 40 кв. м, ако са с две звезди, а тризвездните - поне по 50 кв. м. Всяко място за палатка трябва да има възможност за електрическо захранване.

Чужденци отказват да плащат чадъра

Чуждите туристи в големите ни курорти масово отказват да си плащат за сянката на плажа. Гостите от Западна Европа не доумяват защо, след като са платили пакети ол инклузив, се налага да плащат за чадър и шезлонг на пясъка, а това не е включено в цената на пакета им. Според чужденците това е вид измама и те считат, че заплащайки веднъж за ол инклузив, всичко в хотела и на плажа им е безплатно.

Проблемът ескалира всяка изминала година. Често се стига и до саморазправи между туристи и събирачи на такси за концесионерите. Според запознати най-агресивни били руските туристи, след тях са гостите от държавите в Европейския съюз, както и съседите ни от Румъния. Прави впечатление, че оплаквания от българи няма. Нашенците си заплащат чинно и не се пазарят. Тази година сянката на плажа е на цени между 8 и 10 лева за чадър. Толкова се заплаща и за шезлонг. Някои от хотелиерите имат договор с концесионерите и техните гости не заплащат за сянката, но не всеки хотел има такава договореност и от там се създават неприятните ситуации.

Друг проблем е, че много от туристите, които не желаят да плащат, не използват свободните зони, а лягат между редовете на чадърите в платената зона и отказват да преместят хавлиите си. По закон всяка охраняема плажна ивица е разделена така, че едната половина е платена, с шезлонги и чадъри, а другата свободно достъпна за хората, които искат да плажуват, без да плащат за услугите. Концесионерите апелират към туроператорите и хотелиерите да информират туристите, че ол инклузивът свършва, след като хората напуснат хотела, в който са отседнали.