България пак ще произвежда самолети

Парите

07-08-2015, 08:38

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Самолетът е двуместен със 120-литров резервоар

България вече е сред държавите, които правят самолети. Завод "Терем - Летец" започва да сглобява чешкия модел "Скай лидер" 600, съобщава БНТ.

Производството ще става в северната зона на летище "София". Първият самолет ще е готов след два месеца.

Самолетът е двуместен със 120-литров резервоар – по 60 в двете крила – за 1600 км пробег. Вчера машината беше представена на летище Лесново. Конструкцията му е изцяло метална, размахът на крилото е 9.9 м, дължината - 7.10 м, теглото - 472 кг, тоест ултралек. Самолетът лети с обикновен бензин А95, разходът е 15 литра на час. Максималната скорост е 265 километра в час. От София до Варна ще се сетига за 2 часа и 30 л бензин.

Цената на машината е около 100 хиляди евро.

Управителят на "Терем Летец" Лукан Луканов коментира, че самолетите, сглобени в България, ще се пласират в Европа, и по-конкретно - в България, Гърция, Румъния, Полша.

Новият български самолет ще бъде представен и на предстоящото авиационно изложение "Построено от българи" на летище "Крумово". Предвидена е и обиколка на страната с няколко самолета от този модел.

Телевизията напомня, че през тази година се навършват 100 години от построяването на първия български самолет от прочутия конструктор Асен Йорданов. За последно в България са произвеждани самолетите "Лаз" през 50-те години на миналия век.