Само един варненски плаж остана опасно мръсен

Туризъм

07-08-2015, 09:04

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От негативния списък е отпаднал плажът "Панорама" на "Златни пясъци"

Морето е опасно мръсно за къпане само на два български плажа, твърди министърът на околната среда Ивелина Василева пред "Медиапул". Високо ниво на замърсяване с фекалии има на Попския плаж в Царево и Офицерския във Варна. Преди началото на сезона Европейската агенция по околна среда съобщи, че опасно мръсни са три плажа от общо 95 изследвани. За 69 плажа качеството на водите беше отчетено като отлично, за 17 - добро, а за 5 - задоволително.

Най-чистите български плажове са в Крапец, Балчик, Шкорпиловци и "Албена", "Св.св. Константин и Елена", Несебър, Приморско, Китен и Синеморец. От негативния списък е отпаднал плажът "Панорама" на "Златни пясъци". Изливането на фекалиите вече е изведено навътре в морето на около една миля с дълбоководно заустване, каза министър Василева. Догодина качеството на водата би трябвало да е още по-добро, защото дотогава ще бъде завършена и реконструкцията на пречиствателната станция за отпадни води в курорта, допълни тя.

Решен е проблемът и с плажа на Созопол, който миналата година също попадаше в "опасните". След направеното дълбоко заустване сега фекалните води също се изливат навътре в морето, каза екоминистърът.

Офицерският плаж във Варна остава най-мръсният у нас. Причината е т.нар. Шокаров канал, който директно излива в морето боклуците и фекалиите на варненци. На юг проблемен остава Попският плаж на Царево, където замърсяването идва по река Попска, където се изпускат водите от пречиствателната станция за отпадни води в Царево.