Търговци на плодове и зеленчуци масово удрят в кантара

Парите

09-08-2015, 09:59

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Една четвърт от пробите на сушен риган съдържат и други съставки

При проверки на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е установено, че зеленчуковите борси масово удрят в грамажите с неизправни везни, съобщиха от Асоциация "Активни потребители. 

С нарастването на броят на сезонните търговци и стокооборотът през летните месеци се увеличава рискът от неточно измерване на количеството на закупените от потребителите стоки .

Масови проверки са извършени на пазари и борси в Южна България. Около 24% от проверените средства за измерване не отговарят на законовите изисквания.

Междувременно ново изследване, част от кампанията на английската потребителска асоциация Which? за спиране на измамните храни, установи, че една четвърт от пробите на сушен риган съдържат и други съставки. Пробите са били закупени от магазини във Великобритания и Ирландия, както и от онлайн търговци на дребно. Установено е, че 19 от 78 проби на сушен риган, съдържат и други съставки - най-често маслинови и миртови листа, които достигат до 30% от продукта.

Това е най-новата от дългата поредица хранителни измами, разкрити от Which?, която има за цел търговците на дребно, производители и представители на правоприлагащите органи да засилят проверките, за да се изкоренят измамните храни.