Варненци рисуват градска шарена сянка

Мисия Варна

10-08-2015, 10:12

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

50-метровото платно ще бъде монтирано на перголата по Гезмето, за да пази сянка

От понеделник, 10 август, всички жители на Варна ще могат да се включат в изрисуването на пет гигантски арт-пана, които по-късно ще се превърнат в истинска и действаща градска шарена сянка в центъра на града. 

Целта на проекта е да се активира наскоро изградената пергола на пешеходната зона във Варна, която все още не е покрита със зеленина и поради тази причина не хвърля достатъчна сянка в летните жеги. Концепцията е заедно с всички желаещи да се нарисува голям и пъстроцветен сенник. Той ще бъде монтиран на перголата и така ще се създаде по-приятен градски микроклимат.

В продължение на 5 дни, от 10 до 15 август, в пространството при перголата на пешеходната зона (на бул. "Княз Борис I" №18) ще бъдат разпънати 5 огромни платна за рисуване с размери 2 х 10 метра. Всеки желаещ ще е добре дошъл да нарисува каквото сметне за походящо на тях, за да изрази себе си, идеите си и своите истории.


Самите платна ще са памучни, тоест много по-екологични в сравнение с традиционно използваните винилови платнища. Памучната материя обещава мястото, което впоследствие ще бъде покрито с платната, да остане проветриво и приятно в лятната жега. Боите и маркерите за рисуване ще бъдат осигурени от организаторите. Настроението и съдържанието на платното ще бъдат колективен резултат.

След като събирателният шедьовър бъде готов, той ще бъде окачен на перголата, за да хвърля буквално "шарена сянка" и да радва участници, зрители и минувачи с интересното си послание и прохлада в горещите дни. Платното ще бъде и най-голямата градска картина с обща дължина 50 метра и площ от 110 квадратни метра.

Инсталацията е част от арт-проект "Градска шарена сянка", резултат от сътрудничеството на архитект Борислав Игнатов от Варна и архитект Ивайло Петков от Група Град от София. Проектът е част от инициативата "Градски истории", организиран от Фондация "Арт Офис" и  подкрепен от Община Варна. Негов основен фокус е изграждането на платформа за сътрудничество между хора на изкуството от Варна, Велико Търново и София за създаването на общи артистични проекти в градското пространство.