България хвърля на боклука 670 000 тона храна годишно

Животът

14-08-2015, 07:07

Снимка:

Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В същото време половината нация се лишава от риба и плодове

В България има много гладуващи хора, страната ни е трета по бедност в Европа, а в същото време се изхвърлят огромни количества храна. Средностатистически всеки българин праща на боклука по 90-100 кг напълно годни за консумация продукти. Това съобщи вчера Цанка Миланова, директор на Българската хранителна банка (БХБ). БХК е организация, която се опитва да "спаси" годната храна и да я изпрати на нуждаещите се.

По данни на Евростат над 1.5 милиона българи живеят на прага на бедността и под него и поне 400 000 от тях са деца. Заради кризата доходите на всяко трето семейство у нас са спаднали, 29% от домакинствата свиват консумацията на основни храни, а 8% пропускат някое от храненията през деня. Пак според официалната статистика 53.5% от българите не се хранят пълноценно. Това означава, че около 3.89 милиона души не могат да си позволят да си купуват достатъчно често месо, риба и плодове.

В същото време всяка година в страната ни около 670 000 тона месо, колбаси, плодове, зеленчуци, хляб и т.н. отиват в кофите за боклук. Изхвърляното количество храна се равнява на близо 2.2 милиарда порции от по 300 грама.

"40% от унищожаваната храна е на ниво домакинство", обясни Миланова пред "Фокус". Само от началото на годината БХБ е успяла да спаси 120 тона продукти, които са стигнали до бедни хора. Хранителната банка приема дарения - при условие, че стоките не са с изтекъл срок. В края на май например БХБ проведе кампания "1 килограм доброта" в магазините на три големи търговски вериги. Само за два дни клиентите на 17 хипермаркета в София, Варна и Бургас дариха 6.7 тона храни - сухи и пакетирани. Събраните продукти са за бедни хора.

Проблемът с разхищението на храна не е само български. 28-те страни от ЕС изхвърлят 50% от произведената и годна за консумация храна - или близо 80 милиона тона годишно. Принос за това имат както домакинствата - особено по-заможните, така и супермаркети, ресторанти, бакалии, пазари и складове, които бързат да бракуват годни, но с изтичащ срок стоки. Това, което ЕС унищожава, може да изхрани 12 месеца населението на държава с мащабите на Испания, твърди евроизследване.

По данни на БХБ групите с най-висок риск от бедност и недохранване са самотните възрастни с ниски пенсии и децата в бедни семейства. От продоволствена помощ се нуждаят и някои хора с увреждания (те са 260 000 и 87% от тях нямат доходи от трудова дейност), бездомните, бежанци и емигранти, бивши затворници, хора със зависимости, младите хора, излизащи от институции. Областите в България с най-високо равнище, дълбочина и острота на бедност са Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Ямбол.