Съдят Марешки за изнудване и побой

Внесоха обвинителния акт срещу бизнесмена

Окръжна прокуратура във Варна внесе обвинителния акт срещу обвиняемите Веселин Марешки и Красимира Колева във Варненския окръжен съд.

Обвинението срещу бизнесмена Марешки е за нанесена лека телесна повреда на длъжностно лице - престъпление по член 131, ал. 1, т. 1 във връзка с член 130, ал. 2 от НК, и за изнудване – престъпление по член 213а, ал. 3, т. 2 във връзка с ал. 2, т. 3 и т. 4, във връзка с ал. 1 от НК. Колева е обвиняема само за изнудване в съучастие с Марешки на свидетеля А.М., извършено на 16 ноември 2014 г., с цел да бъде принуден да поеме имуществено задължение да им заплати сумата от 10 000 лева. Свидетелят е бил заплашен с увреждане на имущество и преустановяване на търговска дейност на заведението "Ред хот" във Варна, като деянието е придружено с унищожаване и повреждане на имущество и значителни вреди.

Разследването започна като бързо производство на 15 октомври м.г., когато Веселин Марешки нанесе лека телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов. Събраните доказателства в хода на разследването и за осъществено изнудване от двамата доведе до преобразуването му в досъдебно производство, което по компетентност бе изпратено за наблюдение в Окръжна прокуратура във Варна.
Двамата обвиняеми са с наложени от Варненския окръжен съд мерки за неотклонение „Парична гаранция”. За Марешки тя е 20 000 лева, а за Колева – 1000 лева.

Предстои насрочване на делото и разглеждането му във Варненския окръжен съд.