БЧК плаща наема на бежанци

Животът

19-08-2015, 07:27

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Всеки четвърти иска да остане в лагер заради безплатната храна

БЧК ще плаща за близо година наема на бежанците със статут, ако те излязат на външни адреси. Споразумение за това е сключено между Държавната агенция за бежанците и БЧК от 22 юли тази година. Споразумението още не е изчистено в детайли, съобщи Минка Мечеринкова, началник на хасковския клон на БЧК. Звеното реално ще осъществява стиковката с двата лагера в региона – Харманли и Пъстрогор.

Основната идея е БЧК ще плаща наемите до юни 2016 година. При това в този град, в който пожелае да се засели чужденецът с получен статут на бежанец. "Той може да е бил в лагера в Харманли, но ако иска да живее в София, не може да го спрем и ще му плащаме наема" изясни Мечеринкова. Не е ясно обаче по колко пари ще се отпускат на човек дали пълния наем или някаква сума, над която бежанецът ще си доплаща сам. Иначе всеки от тях ще наема мезонет, под сурдинка коментираха редови служители от БЧК. Този детайл по споразумението обаче още не е уточнен. Знае се само, че парите са европейски. Това са 1 350 000 лева, отпускани от ЕК на България във връзка със спешни мерки по поемането на бежанския натиск по външната граница на ЕС, каквато се явява границата на България.

По изчисленията на ДАБ към момента 800 бежанци, домуващи в лагерите, са със оформени статути и реално вече не трябва да пребивават там. В действителност 25%, или всеки 4-ти в камповете, продължават да стоят в бежанските лагери дори и с готови документи, защото престоят и храната им излиза безплатно, а наемането на квартира струва пари. Ненормалното положение сериозно ограничава капацитета на камповете да приемат нови чужденци при очакваната нова вълна нелегални имигранти.

В различни периоди от съществуването на най-големия лагер в страната, този в Харманли, от ? до 1/3 от списъчния му състав е запълнен със сирийци, които имат статути, но продължават да стоят вътре и да се хранят на държавната ясла, възмущават се запознати с казуса. Към момента от 1600 души списъчен състав в Харманли 309 са с готов статут, но без да проявяват ни най-малка охота да излязат зад стените на лагера. Това откровено вбесява целия персонал на регистрационно-приемателния център.

"Вдигаха сума ти бунтове да им оправяме по-бързо документите. Искали да бъдат сред свободните, да се почувстват хора, да си потърсят работа. Сега обаче сетят тук все едно са на хотел", бесен бе един от администраторите в Харманли. За проблема обаче признаха и потвърдиха и последните двама началници на лагера в Харманли – оз полковник Марко Петров и сменилият го тази година през пролетта Йордан Малинов.Малинов съобщи, че вече са предприели спешни мерки по разчистване на "търтеите", които само заемат места. Макар че капацитетът на РПЦ Харманли наистина е изпълнен само наполовина, бум като миналогодишния през август и септември ще препълни лагера за нула време, подчертаха ръководителите му.

Проблемът е, че засега няма легален начин, за да бъдат изгонени търтеите. Процедурата по издаване на статути е ускорена до крайност и вместо 5-те месеца от миналата година сега отнема не повече от 2-3. Макар че бежанците могат да излизат на външни адреси дори и само с личен номер на чужденец (ЛНЧ), което е първата стъпка по издаването на статут, бежанците настояват, че ще напуснат лагерите едва когато получат пълния пакет с документи, с който евентуално веднага могат да напуснат България. Някои араби обаче стоят в лагерите дори и всичко по статутите им да е уредено.

Оправдават се, че на роднините документите още не са им готови и не искат да се делят. "Тук всеки е роднина с всеки и няма как да им хванеш спатиите. Един дори настоя, че се оженил в лагера и не може да го разделят с жената", недоволстват от администрацията. За тях е ясно, че всичко е номер, но се опасяват, че ще ги обвинят в дискриминация, ако предприемат по-крути мерки срещу измамниците.