Плащат обезщетение на убиец заради лоши условия в затвора

Крими

19-08-2015, 13:45

Снимка:

Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Халил Хасан осъди България в Страсбург

Над 5000 евро като обезщетение ще получи осъденият до живот Халил Хасан, който осъди страната в Страсбург заради лошите условия в затворите във Варна и Ловеч. Решението на съда е взето през март, а днес правителството гласува изпълнението му.

Хасан, който е осъден доживот заради грабеж и убийство, е подал жалби за нечовешко и унизително отношение предвид условията, при които изтърпява наказанието – изолация в постоянно заключени килии и систематично наблюдаване на кореспонденцията с неговия адвокат. Мъжът се е оплакал и за това, че като мюсюлманин от турски произход, той е бил редовно подлаган на расистки обиди от затворническите власти във Варна и по-специално от един от служителите в затвора.

Двата му иска за обезщетение заради лошите битови условия и специалния режим са отхвърлени с окончателни решения на Върховния касационен съд. Отказано е и разследване на сигнала му до прокуратурата, че е подлаган редовно на расистки обиди от затворническите власти.
Европейският съд по правата на човека (ЕВПЧ) нееднократно се е произнасял за нарушенията на Конвенцията за правата на човека по дела от подобен характер и има установена трайна практика.

Съдът постановява, че режимът на задържане на жалбоподателя и в двата затвора, заедно с битовите условия във варненския затвор и липсата на неограничен достъп до тоалетна в Ловешкия затвор преди 20 декември 2006 г. представляват нечовешко и унизително отношение. ЕВПЧ обаче отхвърля оплакването за расистки обиди, тъй като затворникът не е предявил иск по реда на Закона за защита от дискриминация и не е изчерпал вътрешноправните средства за защита.

В конкретния случай на жалбоподателя е присъдено обезщетение от 4000 евро за неимуществени вреди и 1102 евро за разходи и разноски.