Уволняват 202 души заради "Южен поток"

Животът

21-08-2015, 07:56

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На пристанищата във Варна и Бургас се съхраняват тръби за замразения проект

Общо 202 работници ще бъдат съкратени във Варна и Бургас заради спирането на газпоровода "Южен поток", съобщи Регионалната служба по заетостта в Бургас. Писмо за масовото съкращение е изпратила италианската компания "Саипем", която беше наета от "Газпром" за изграждането на морския участък на газопровода. Договорът с дружеството строител и руснаците беше прекратен в началото на юли.

От бюрото по труда очакват да получат подробен списък с имената на съкратените. На 31 август на пристанище Бургас ще се проведе отворен приемен ден за работниците. Целта на инициативата е да се помогне на хората да разберат какви права имат - какви документи трябва да подготвят, какви обезщетения да търсят и какъв е срокът за регистрация в бюрата по труда.
"Няма да е проблем самата регистрация, но е възможно да има струпване, тъй като в началото на септември една част от наетите сезонни работници е възможно да бъдат освободени", предупреждават от бюрото по труда.

"Масовите съкращения на работници няма да засегнат "БМФ Порт Бургас", увери пред "Труд" вчера изп. директор на компанията Георги Домусчиев. Той уточни, че дружеството е наело 250 души заради "Южен поток", на които в момента е намерена друга работа. "Засега тръбите за газопровода остават за съхранение при нас", каза Домусчиев. В момента на българските пристанища във Варна и Бургас се съхраняват тръби за замразения проект "Южен поток" на обща стойност 2 млрд. евро, съобщи в началото на седмицата председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев.

България никога не е била акционер в изграждането на морския участък на газпровода. Той се прави от "Южен поток Транспорт", въпреки че минава през наша територия. От края на миналата година единствен акционер в дружеството остана руската "Газпром". Справка на сайта на фирмата показва, че "Южен поток Транспорт" ще строи "Турски поток" вместо "Южен поток". Дружеството дори е разработило сайт на бъдещия проект и е започнало изготвянето на доклади за оценка за въздействие върху околната среда в Турция, научи "Труд". От "Газпром" не планират да сменят пристанищата, на които ще съхраняват тръбите за новия газопровод.