Нова забрана за пушачите

Животът

22-08-2015, 10:13

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Не може да носим над 40 свити цигари

Нова забрана за пушачите. Налагат ограничение на броя ръчно свити цигари, които можем да носим със себе си. Министерството на финансите предлага да се забрани носенето на повече от 40 къса, информира Нова телевизия

Какво налага новата мярка и какви ще са санкциите за нарушителите?

Ако човек пуши по над 30 цигари на ден, ръчно свити с тютюн, при пътуване той винаги гледа да е подготвен и свива повече от 40 цигари, които да носи със себе си. Ако предложението се приеме обаче, за подобно запасяване човекът ще плаща глоба от 100 до 500 лева.

Тютюнът става все по-популярен, защото излиза по-евтино. 

Идеята на новата забрана е да спре контрабандата, защото се отчита масово нелегално разпространение на тютюневи изделия, за които няма платен акциз и не отговарят на европейските изисквания.

Ефект от новата мярка не очакват и експертите. Намират предложението за вид допълнителна застраховка срещу контрабандата.

Тази година се отчита увеличение в приходите от акцизи върху цигарите и спад на контрабандата. От догодина пък очакваме ново поскъпване на цигарите с около 30 стотинки за кутия заради планираното вдигане на акцизите, информира още Нова телевизия.