Нередовните бензинови колонки се оказаха едва 87

Новините

24-08-2015, 07:05

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Под 1% от разходомерите са затворени след наредените от премиера проверки в цялата страна

Едва 87 нередовни колонки бяха засечени при наредената от премиера Бойко Борисов проверка на бензиностанциите в цялата страна. Вчера от Министерството на икономиката рапортуваха, че в посочения от Борисов срок - събота, са проверени 10 862 разходомера на 741 бензиностанции. От тях са затворени по-малко от 1% - 87. Толкова са колонките, при които е констатирано отклонение над нормата между отчитаното и реално зареденото гориво или е компрометирана целостта на пломбата. В началото на седмицата ще бъдат проверени още 138 разходомера, за които има предварително подадени заявки. С това ще бъдат обхванати всички подлежащи на контрол измервателни уреди, уточняват от ведомството на Божидар Лукарски.

Над 60% от нарушенията - 53, са засечени на малки бензиностанции, съобщават от МИЕ. В големите вериги са открити отклонения над допустимата норма при 34 разходомера. В събота Лукарски заяви, че при 10 от запечатаните колонки е установена 10% манипулация в измерването. "Има един друг проблем, който нормативно не е под контрола на Българския институт по метрология - т.нар. хакване на сървъра, т.е. командването на данните по компютърен път от сървъра в бензиностанцията. Това е нещо, което ние по закон не проверяваме, но сме установили, че има там манипулации, които респективно ощетяват потребителите", обясни Лукарски. От министерството готвят предложение в тази връзка до премиера.

Миналата сряда Борисов обяви, че бензиностанциите масово лъжат с цени, количества и състав на горивата и нареди до събота всички колонки да се препломбират. "Разбира се, че има картел за горивата. Няма как да ме убедят в противното. "ЛУКойл", "Шел", ОМВ, "Еко" и кой ли не държат на по 1-2 стотинки разлика в цената. Всеки трябва да бъде поставен на мястото си. Дано ме чуят и се поправят. Трябва да се намалят цените, да спрат да крадат и да лъжат. Едните мамят в едно, другите в друго, цяла палитра от системи. Всеки се е впил в системата и е доволен", продължи той с темата и в петък, като заплаши наесен да започне разговори в парламента за промяна на това. През почивните дни пък предупреди, че в сектора с горивата ще има наказани хора. "С всички мерки, които сме взели с прокуратурата, ДАНС, митниците, данъчните, ще има краен резултат (в сектора на горивата). След като съм поел ангажимент, ще го докарам до края", заяви премиерът в Смолян.

Междувременно във "Фейсбук" започна организация за национален протест срещу високите цени на горивата, който трябва да се проведе на 1 септември в няколко града - София, Бургас, Варна. "Българи, дойде време отново да сме задружни. В цяла Европа горивата са по-евтини, отколкото в България. В цяла Европа доходите им са в пъти по-големи, отколкото в България. Не сме доволни от цената на горивата. Не сме доволни от качеството на горивата. Не сме доволни от борбата с монополи. Тя е неефективна. Високата цена на горивата пряко завишава цената на всички продукти от първа необходимост. Така се срива икономиката на страната ни", заявяват организаторите.

Средно с 2 стотинки поевтиня бензин А95 през почивните дни до 2.24 лв. На бензиностанциите на "ЛУКойл", "Еко" и др. понижението беше с 6 стотинки спрямо цените в петък.