Морето на юг по-евтино до 50%

Туризъм

24-08-2015, 07:30

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

3-звездни хотели на Златните смъкват цената след 9 септември

Септемврийските почивки по Южното Черноморие може да паднат с до 50% тази година, а във Варна и близките курорти - с над 20-30%, твърдят от бранша. През септември обикновено хотелите свалят цените до 30%, но заради по-слабия сезон тази година има вероятност да ги намалят и с повече на отделни места, само и само да не хлопнат кепенци по-рано. Спорно е дали това е добре, особено след туристически сезон, който бе спасен в последната минута с участието на доста българи, които това лято загърбиха Гърция и Турция.

От дни почти навсякъде по морските курорти на юг са пуснати пакети с 15 до 20% намаление, което важи за периода до 6 септември, който е преходен и вече се води извън високия сезон. Истинската евтиния започва оттогава с много по-изгодни оферти. В най-големия ни черноморски курорт Слънчев бряг може да се почива на много прилични цени. До 25 септември там намалението ще е с 30%, след което цените падат наполовина.

Въпреки това отделни хотели са обявили от първите дни на септември нощувки с 50% по-ниска цена от пиковите юли и август. Така например в 4-звезден хотел на втора линия ол инклузив излиза 45 лв. на вечер, а по-навътре в курорта се намират стаи и за 30 лв. със закуска и вечеря. Същият икономичен пакет в хотел с 5 звезди на първа линия е 50 лв. Само на самия плаж хотелите, които се броят на пръсти в Слънчев бряг, държат цени от 60 лв. нагоре за ол инклузив, като в бутиковите нощувката стига до 80 лв.

Така за едно 3-членно семейство седмичната почивка в Слънчев бряг през септември в 4-звезден хотел ще струва 700 лв. с отстъпката за дете, а в 3-звездни пада и под 600 лв. "Въпреки слабия юни август се оказа добър, което не налага кой знае колко драстично сваляне на цените, но при всички случаи родните туристи ще могат да се възползват от много атрактивни пакети през септември", каза шефката на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова.

Според председателя на Асоциацията на собствениците в туризма Георги Николчев обаче септември може да повтори изключително слабия юни, което ще принуди някои хотелиери чувствително да свалят цените, само и само да си напълнят базата. С колко обаче ще е намалението, зависи от записванията, които на този етап не са много обнадеждаващи, а на last minuts през този месец много не се разчита.

Заради слабия сезон тази година Николчев прогнозира масови фалити на хотелиери наесен. "Много хотели не можаха да се напълнят, а собствениците им са със заеми от банките, които ги притискат с високи залози. Държавата трябва да помисли в тази посока за по-гъвкави условия на кредитиране, което трябва да е обвързано с конкретния сезон", коментира Николчев. Почти същите като в Слънчев бряг се очертават и цените в Несебър през септември, но там може да се намерят с 5 до 10 лв. по-евтини нощувки. В Созопол същинското евтино море започва от 10 септември, когато свършват празниците на изкуствата "Аполония".

Заради фестивала там все още държат високи цени, но също падат с 40%. След 10 септември обаче нощувките са двойно по-евтини и масово в 3-зведните хотели може да се спи за 25 лв. на вечер с включена закуска. На юг от Созопол е същинският рай за българи. В Приморско, Китен и Царево масово са свалили цените около 20 лв. на вечер за обикновен хотел, в по-скъпите комплекси от затворен тип се намират и нощувки за 30-40 лв.

След 14 септември в Синеморец може да се спи за 15 лв. в хотел с всички удобства, а в близкото погранично село Резово да се намери легло и за 8 лв. Най-евтино излизат квартирите, като в Созопол вече се предлагат за 15 лв. от ранния септември, а п на юг се предлагат и за 8-12 лв. Стаите задължително са с отделна баня в луксозни къщи близо до морето. Толкова вървят масово и в бургаските крайбрежни квартали Сарафово и Крайморие.

До края на месеца пакети ол инклузив в Златни пясъци могат да се намерят и за 45-50 лв. на човек, а нощувка със закуска в Св. Константин и Елена - и за 30. В 4-звездни хотели на първа линия в Златните могат да се намери оферти last minuts на 50 лв. ол инклузив с безплатно настаняване на 2 деца.

"Няма гаранция, че морето в края на август непременно ще ни излезе по-евтино с 30%. То и през юли и август някои хотели на втора линия на Златни пясъци се принудиха да пуснат по-ниски оферти. Всичко зависи от мениджмънта на всеки хотел. Тази година се наложи преориентиране от руския пазар към полския например и като цяло може да отчетем успешен сезон. Заради кризата в Гърция повече бяха румънците, дойдоха латвийци, японци и корейци", казва председателят на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите във Варна Павлин Косев.

Ясно е, че луксозните хотели няма да смъкнат цените и до 15 септемри. Те могат да използват някой и друг трик, като вкарване на вносен алкохол вместо български в ол инклузива. Това обаче не означава социално море през този месец. И все пак намаления има. Цени на 3-звезден хотел в Златните, ако са били до края на август по 57 лв. на човек за ол инклузив, от 1 септември падат на 52 лв., а след 9 септември на 45. Ол инклузив в баровски хотел с всички екстри може да се намери тогава и за 60-70 лв.