Изоставят кораби заради фалити

Животът

31-08-2015, 16:23

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

От средата на следващата година ще влязат в сила промени в Морската трудова конвенция

Във Варна зачестяват случаите на изоставени от корабособствениците кораби заради фалити. В момента има пет кораба, с общо 35 души на борда, на които не са плащани заплати, съобщи за БНР капитан Валентин Енчев - директор на Морска администрация. Той обясни, че от администрацията нямат правомощия за справяне с възникналите от фалитите проблеми и даде пример за рисковете с кораба "Навахо", който е в "Булярд".

От думите му стана ясно, че поради натрупани много сметки към завода и отсъствие на корабособственика от доста време,е спряно подаването на захранване, тоест средствата за съхранение на продукти като хладилници, камери, са спрели да работят.

"На кораба в момента има четири човека, което пък е нарушение на международните изисквания за минимален брой екипаж. Можете да си зададете въпроса, защо екипажите са принудени да остават на корабите, където има минимални условия за живот. Защото са наясно, че ако те си тръгнат, следващият начин за получаване на тези заплати е по съдебен път", коментира Енчев.

От средата на следващата година ще влязат в сила промени в Морската трудова конвенция, които ще задължат корабособствениците да застраховат моряците за възникващите при фалити проблеми.