МОН финансира 115 училища зад граница

Парите

02-09-2015, 07:05

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Най-много са одобрените проекти от Украйна и Молдова

115 училища, школи, културни центрове и ансамбли зад граница, в които учат близо 10 хил. ученици, ще получат от Министерството на образованието 1.44 млн. лв. за подобряване на учебната среда, качеството на обучението и за съхраняване на националната идентичност. Това показват данните на МОН за одобрените проекти по националната програма "Роден език и култура зад граница". 11 са отхвърлените проекти, тъй като не отговарят на изискванията.

Най-много са одобрените проекти на училища и организации от Украйна - 26, следвани от Молдова - 20, и Сърбия - 11.9. Девет са одобрените проекти от Румъния, 7 от Испания, по 8 от Англия и САЩ, по 4 проекта от Италия и Германия и др. По един проект ще изпълняват български училища от Малта, Франция, Канада и др.

Най-крупната сума, която ще бъде дадена, е 37 хил. лв. По толкова са планирани за два проекта на българския културно-просветен център "Аз Буки Веди" в Украйна. Толкова са спечелени и от Българския теоретичен лицей "Васил Левски" в Кишинев, Молдова. Близо 36 хил. лв. ще получат още 9 теоретични лицея от Кишинев, от Тараклийски, Чадър-Лунгски и Комратски регион в Молдова. 35 хил. лв. ще има и за 211-те ученици от гимназия "Тараклия" в Молдова. По 31 хил. лв. са планирани за училище "Ташбунар" от украинското с. Каменка и за Комратския теоретичен лицей "Николай Третяков" в Молдова, а 30 хил. лв. - за училище "Чушмилия" в с. Кринично, Украйна.

Доста по-малко ще получат например българското училище "Родолюбие" в Синсинати (САЩ) - 2800 лв., дружеството на банатските българи в Сърбия - 2700 лв., СОУ "Петър Берон" в Прага (2700 лв.), българското неделно училище "Райна княгина" в Римини, Италия (2300 лв.), две училища към федерацията на българската общност в Румъния - по 200 лв., и др.

Целта на програмата е да подпомогне изучаването на български език и литература, история и география на България от децата от подготвителна група до 12-и клас на българите в чужбина. Средствата са за осигуряване на учебници, тетрадки, учебни помагала и книги от български автори, за подобряване на качеството на обучението, в което се включват възнагражденията на учителите, подготовката на деца от подготвителни групи по български език и на студенти за кандидатстване в български университети и квалификацията на самите преподаватели, както и за съхраняване на националната духовна и културна идентичност на българските граждани по света и опазване на ентокултурната им самобитност. Финансират се и извънкласни дейности - вокални групи, танцови и театрални състави, създаване на клубове по интереси и др.

Крайният срок за изпълнение на програмата е 30 юни 2016 г., а заложеният бюджет - 1 млн. лв. Одобрените проекти обаче са за 400 хил. лв. повече, което означава, че вероятно ще се наложи МОН да пренасочи средства от по-малко популярни програми.

Миналата година по програмата са класирани 60 проекта от 17 държави, по които са се обучавали 6293 ученици. Повишаването на ефективността от обучението на децата и създаването на условия за успешното им интегриране към родната образователна система след завръщане в България са част от отчетените от МОН резултати по програмата.