Личните карти с чип се отлагат с една година

Новините

03-09-2015, 07:46

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

МВР ще започне да подменя първите 500 хил. документа в началото на 2017 г.

Вътрешното министерство планира да започне да издава нови лични карти с чип от началото на 2017 г. Тогава ще бъдат подменени около 500 хил. от сегашните лични карти, чийто срок изтича. Това научи "Сега" от източници от правителството. Подмяната на всички документи трябва да стане постепенно до 2021 г., когато изтичат сроковете на повечето документи, които бяха сменени през 2010 г. 

Вкарването на чип в личните карти ще позволи те да бъдат използвани за електронните услуги, които би трябвало да започнат да предоставят повечето министерства след предстоящото създаване на държавната агенция "Електронно управление" и държавното предприятие "Единен системен оператор". Услугите ще работят чрез портал за е-управление, който беше създаден още по времето на НДСВ, но все още не работи. Идеята е гражданите да го използват, за да получат услуги, като се регистрират с новите си лични карти и плащат с тях.

В системния интегратор ще се съхранява информацията, постъпила от всички регистри за един човек. При заявка за услуга ще се прави проверка на самоличността му. Например ако гражданинът иска да получи скица на имота си, интеграторът ще проверява дали той е собственикът или е наследник. След като бъдат направени всички справки, интеграторът ще казва на кои регистри колко трябва да се плати и ще издава документ за плащане на услугата, пак с картата.

През 2017 г. изтича договорът със "Сименс" за издаване на сегашните лични карти. В новия договор с бъдещия изпълнител ще бъде заложен новият модел на електронните лични карти. Първоначално се очакваше те да бъдат факт от началото на 2016 г., но приемането на новата стратегия за е-управление, Закона за електронната индентификация и бъдещото създаване на двете държавни агенции забавиха създаването на интегратора. Без него новите лични карти няма да бъдат нищо повече от международните паспорти, в които и сега има биометрични данни.