Карантината в селата с антракс продължава

Животът

03-09-2015, 07:51

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Няма и нови смъртни случаи

Наложената карантина във варненските села Млада гвардия и Бозвелийско заради установените случаи на антракс през юли и август остава в сила. Това съобщи временният шеф на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна д-р Даниел Денев. Той коментира , че не е изключено вдигането на карантината да се случи още тази седмица. Това обаче трябва добре да се обмисли, защото все още има притеснения от шетащите из района незаконни джамбази.

Наложената забрана в селата сега е точно за транспортирането и търговията с животни за други райони на страната. Обстановката в двете села е спокойна, ваксинирани са всички домашни животни, които имат вече и изграден имунитет. Няма и нови смъртни случаи, уточни д-р Денев.

Според него заболяването е овладяно, но от превантивна гледна точка през следващите 30 години ще се извършва ежегодна ваксинация за предпазване на селата. Обсъжда се догодина ваксинационната схема да обхване и населени места, в които преди 50 години е имало огнища на антракс, а не да се спазва досегашният 30-годишен период. По този начин ще могат да се обхванат повече селища, но така хората ще са по-спокойни за сигурността на стадата и собствения си живот”, коментира още д-р Денев.