Хлябът поскъпва

Парите

03-09-2015, 08:14

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Представителите на варненска мелница, от която пазарят всички в региона, са предупредили, че е възможно да има вдигане на цената на брашното

Хлябът вместо да поевтинее заради ниските цени на пшеницата, до нова година е по-вероятно да поскъпне, казват хлебопроизводители. Една от причините, която посочват те, е повишаването на таксата "социална отговорност" в цената на тока. Друга съществена причина е очакваното вдигане на цената на брашното, което предлагат мелниците.

Председателят на регионалната браншова организация на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов заяви, че само преди дни представителите на варненска мелница, от която пазарят всички в региона, са предупредили, че е възможно да има вдигане на цената на брашното заради сериозното отражение на поскъпналия от 1 август ток в процеса на мелене на зърното. "Друг сериозен фактор е това, че тази година в Добруджа 90% от пшеницата е с влошени показатели. Не може да се купи качествена пшеница. Най-сериозно на качеството на брашното се отразява ниското съдържание на глутен в зърното. За да стане хубав хляб, глутенът трябва да е минимум 24, а той е по-нисък и се налага да се добавя сух глутен, както и други подобрители, които оскъпяват брашното", обясни Няголов. В момента все още тон хлебно брашно се предлага от мелниците за 660 лв., като тази цена се задържа близо 10 месеца.

В момента няма търговия. Производителите искат цена от 320-330 лв. за тон, но няма търсене, няма и кораби, казват търговци. Те коментират, че спадът в цената на зърното от времето на жътвата е не повече от 30 лв. на тон, като допълват, че търговията ще се раздвижи около средата на септември, когато ще започнат да идват кораби и да товарят за износ. Фермери от Добричко обаче са категорични, че 300 лв. за тон пшеница франко пристанище е ниска цена. Има и срив в цената на слънчогледа в началото на жътвата му, казват стопаните. Докато преди старта на жътвата търговци са предлагали да купуват тон от маслодайната култура за 700 лв., то сега офертите са с по 50 лв. надолу.