Охранители изхвърлиха велосипедистка от Централна поща

Крими

04-09-2015, 18:06

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Екип на Varnautre.bg

Всичко от Автора

От охранителната фирма твърдят, че служителите й са изпълнявали разпореждане, от пощата - че няма изрична забрана за влизане с колело

Служители на охраната в Централна поща са влезли в схватка с варненка, защото влязла в сградата с колело. Това разказа пред Varnautre.bg потърпевшата Кремена Христова. "Работя в книжарница и често ми се налага да получаваме книги по пощата. Отивайки да взема книги от Централна поща, влязох с велосипеда си, защото огледах навън и нямаше къде да го заключа. Посрещна ме охраната на фирма VIP security и ми каза веднага да изнеса велосипеда си. Попитах къде да го оставя. Отговориха ми, че не е тяхна работа. Спорът стана груб когато "дамата" от охранителната фирма започна да ми блъска колелото, извика и подкрепление и двамата дружно ме засилиха по рампата за инвалидни колички. Бяха изключително груби и с думи и физически. Заплашиха ме, че тя докато е на смяна, аз в пощата няма да вляза, с или без колело. От страна на мъжа получих намек, че знае къде работя", разказа Кремена. Жената поискала заповед, с която се oграничава правото й да влезе в пощата, но такава не й била показана. "Признавам си, след като ме изхвърлииха навън, аз също им влязох в тона и станах груба", допълни жената.

"Последствията от неприятния инцидент са натъртване на крака, счупен дисплей на мобилен телефон, след като ми разпиляха нещата, докато ме блъскат и повредена степенка на велосипеда, както и невзети книги и изгубени 40 минути в разправии", обобщи Кремена. Днес тя смята да подаде жалба в полицията срещу двамата служители. 

Оказа се, че няма забрана да се вкарват велосипеди в сградата на Централна поща. "Не е много удобно клиентите ни да влизат вътре с велосипедите, но няма изрична забрана за това", обясниха от Областната пощенска станция във Варна. От там уточниха, че са отнесли случая към ръководството на охранителната фирма VIP security, откъдето са заявили, че ще направят проверка по случая. Инцидентът е повдигнал въпроса и за острата необходимост от изграждане на стоянка за велосипеди в района на Централна поща. Възможностите за това обаче трябва да се обсъдят с общината, допълниха от Областната пощенска служба. 

От VIP security потвърдиха, че са започнали разследване. В официална позиция до Varnautre.bg от фирмата обясниха, че не толерират грубо отношение от страна на служителите си, но след първоначалното вътрешно разследване за случая от 3 септември в Централна поща - Варна компанията за услуги за сигурност не е установила нарушения при действията на охранителите. 

"Дамата, която е предявила оплакване, е влязла в паричния салон на пощата с велосипед, въпреки предупредителните табели. Нашият служител, също дама, я е помолила да изнесе велосипеда отвън, заради правилника за пропускателния режим в обекти на Български пощи - Варна, утвърден от РУ "Български Пощи". В раздел IV от същия документ се казва "с цел недопускането на нарушения по пропускателния режим се забранява оставянето на лични вещи, предмети, пакети, велосипеди, мотопеди и други такива в района на обекта - в салоните, стълбищата, коридорите и пред входните врати". Според заповед на МВР тези мерки са особено засилени през летните месеци, заради опасността от терористични атентати.

След настояването на нашия служител велосипедът да бъде изнесен от сградата, жената е повишила тон и започнала да обижда охранителя.

С оглед на поведението на гражданката дамата от екипа на VIP Security е поискала помощ от колеги от патрулен автомобил, за да съдействат за изкарването на велосипеда отвън. Когато са излезли от паричен салон в коридора, вещите на жената са се разсипали.

Служителят на компанията, отговарящ за клона на пощата, се е навел да ги събере и да й помогне да изнесе колелото. След като е излязла навън жената е продължила да вика и да обижда служителите, докато е паркирала колелото си до естакадата за инвалиди.

Компанията за услуги за сигурност VIP Security не толерира грубо отношение и физическа разправа в неоправдани ситуации от страна на наши служители. Те са обучени да не реагират първично, а да обмислят възникналия проблем и да намерят най-правилното решение. В този конкретен казус служителите на компанията са действали спрямо правилника за пропускателния режим в пощата, заповедта на МВР и правилника за спецификата за извършваната охранителна дейност", посочиха от VIP Security.