Шест фирми искат да търсят петрол и газ в нашето море

Шефът на енергийната комисия: Няма логика бензинът през лятото да е по-скъп

Шест компании са купили документи за участие в търга по проучване за природен газ и петрол в два блока в Черно море - „Силистар” и „Терес. До края на септември те трябва да подадат оферти за участие в надпреварата. Това стана ясно вчера от думите на Делян Добрев, председател на енергийната комисия в парламента, цитиран от '"Монитор". Той очаква, че и двата конкурса ще приключат успешно въпреки срива на цените на световните пазари. И в момента България добива газ от находищата Галата и Калиакра. Количествата обаче

покриват 10% от нуждите на България от суровината и са крайно недостатъчни. За сравнение - от находищата в Черно море Румъния напълно покрива потреблението си, което е 3-4 пъти по-голямо от това на България. Страната ни обаче се е забавила твърде много с проучванията за природен газ, които у нас започват преди пет години – през 2011 г. Поради тази причина все още сме на етап проучване, а в Румъния вече добиват природен газ от Черно море.

Ако газ бъде открит в блока „Хан Аспарух”, където проучвателните дейности са много напреднали, държавата ще получава 30% от „приходите от този газ” под формата на концесионни възнаграждения и по-ниска цена на газа, защото няма да има „огромни разходи за транспортиране”.

Няма никаква икономическа логика бензинът през лятото да е по-скъп, защото потреблението му е голямо, заяви още Делян Добрев пред БНТ. Той смята, че това е сигнал за липсата на конкуренция на пазара и подсказва за наличието на картел или монопол. „Ако някой може да определя каквито си цени иска, защото ще има кой да му ги плати, това означава, че няма конкуренция на пазара”, каза той.

Правителството ще предприеме редица мерки за пазара на горива, които ще бъдат постоянни, а не кампанийни, съобщи по-късно вчера пред депутатите вицепремиерът Томислав Дончев. Вече е направена проверка на практиките в другите европейски държави и там няма създадени специални регулатори на цените, а се работи само за ефективното функциониране на пазарите.

Либерализация на вноса на горива е друга идея, която се обмисля за подобряване на ситуацията на пазара у нас, стана ясно от думите на вицепремиера. Дончев смята, че е нужно и въвеждането на система за ранно предупреждение, която ще анализира пазара на базата на различни показатели, като един от тях е съотношението внесено и произведено гориво спрямо продадено.

Министерството на финансите е започнало много детайлен анализ не само на горивната база, която се използва за отопление във всякакъв вид учреждения, но и за разликата в цените на доставката, стана ясно вчера.