Москов недоволен от корекциите в реформата му

Общество

05-09-2015, 09:09

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Не приеха текстовете, които гарантират, че НЗОК ще финансира само лечебни заведения, които осигуряват на всеки пациент комплексност на лечението

Министърът на здравеопазването Петър Москов изрази несъгласие с решението на Комисията по здравеопазване от Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения да отпаднат текстовете, които гарантират това, че НЗОК ще финансира само лечебни заведения, които осигуряват на всеки пациент комплексност на лечението, съобщи bTV.

„За мен това е остро философско разминаване с това, което считам, че трябва да се превърне българското здравеопазване. Касата трябва да се върне към изначалната си функция – от наше име, на пациентите, да може да изисква от системата определени правила – комплексност, качество, достъпност, а не да продължава да бъде такава, каквато е сега – финансираща институция на бизнес плановете на определени мениджърски ръководства на болниците", каза той.

Москов подчерта, че няма да приеме сегашната редакция да мине през пленарна зала.

"Не мога да разбера защо няма да бъдат защитавани интересите на пациентите, а ще надделяват притесненията за това какво ще се случи с една или друга болница. От гледна точка на касата това не би трябвало да има значение", посочи Москов.

По отношение на промените в Спешната помощ министърът заяви, че сливането на двата центъра за Спешна помощ в София област ще доведе до 5 нови екипа, до новооборудвани линейки, до телемедицински устройства, които вече са раздадени там. Това допълнително ще даде възможност на хората от София област за по-качествена и по-бърза Спешна помощ, каза Москов. Според него това е добре и за работещите там, защото техните заплати ще бъдат увеличени.

Екип от МЗ, начело със зам.-министър Ваньо Шарков, е обиколил филиалите на Спешна помощ, обяснил е всичко, мисля, че положението е спокойно, каза още здравният министър.