Варна и Съединението

Вижте как ще отбележим паметния ден

Днес отбелязваме 130 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Хиляди българи, живеещи на изкуствено разделена територия, се обединяват и заживяват заедно вече не само духом, но и без географско разделение да стои помежду им. 

Денят 6 септември 1885 г. останал паметен за народа на Варна. Към 13 ч. от двореца Сандрово (по-късно Евксиноград), препускайки с файтон, пристигнал княз Александър І Батенберг, той влязъл забързан в сградата на варненската поща и останал там до 16 ч. В 16, 30 ч. излязъл пред множеството, събрано пред пощата и казал: "Българи! Южна България от днес се присъединява към Северна България. Да подкрепим с оръжие в ръка това народно дело!", след което изпратил телеграма до руския император, искайки неговото покровителство. По обратния път до Сандрово князът бил възторжено акламиран.

Този акт на възвестяване на Съединението от сградата на Варненската поща станал повод за въодушевено изпращане на княза от населението на почти целия град. В 18, 30 от Мъжката гимназия към жепе гарата потеглило ученическо шествие с факли и фенери, пред шествието вървяла духовата музика на 8-и пехотен Приморски полк и много скоро към шествието се присъединили няколко стотин души. На гарата пристигнали кметът, митрополит Симеон и полк. Петров – командир на Приморския полк. Към 20 ч. пристигнал князът, хората го акламирали френетично, вдигнали го и го отнесли на ръце до претъпканото му с цветя купе. Сред гръмко "ура" влакът потеглил за Русе.

Важните събития, обявени от Варна, започнали да се случват веднага – в продължение на няколко години в целокупна България се унифицирали институциите, направени били допълнителни избори за Четвърто обикновено народно събрание, в което се включили източнорумелийци, въведена била единна валута. България се превръщала в голяма държава, въпреки нюансите в тогавашните международни договорености. (Източник: varnaculture.bg)

Кметът Иван Портних поздрави варненци по случай празника:

"Днес, на 6-ти септември, България отбелязва 130 години от Съединението. На този ден през 1885 година Княжество България и Източна Румелия правят първата стъпка към националното обединение. Европейските сили остават изненадани от безпрецедентния за времето си политически акт и го наричат "българското чудо".

Варна има своето място в тази светла дата – именно оттук княз Батенберг изпраща своята историческа телеграма до правителството, която започва така: "Моето мнение е, че не мога да не приема Съединението!..."

Приемат го всички! А днес ние сме призвани всеки път да преоткриваме значението, силата и смисъла на Съединението, на онова единение, което не изключва различията, а дава увереност да вървим заедно напред. И всеки път да вярваме, че има каузи, които могат да обединяват националната енергия за добри дела.

Честит празник!"

Празничната програма във Варна

10:30 ч. ВЪЗПОМЕНАНИЕ ЗА 6 СЕПТЕМВРИ 1885
Паметна плоча на княз Александър Батенберг на площад "Независимост"

10:50 ч. ШЕСТВИЕ
От Паметната плоча на княз Александър Батенберг по бул. "Мария Луиза" до Паметника на загиналите в Сръбско-българската война

11:00 ч. ЗАУПОКОЙНА МОЛИТВА, ПОЛАГАНЕ НА ВЕНЦИ С ВОЕНЕН РИТУАЛ
Паметник на загиналите в Сръбско-българската война

18:00 ч, на входа на Морска градина до ФКЦ
ФОЛКЛОРЕН КОНЦЕРТ ЗА ДЕНЯ НА СЪЕДИНЕНИЕТО
С участието на:
Ансамбъл "Мадара" - Шумен
Художествен ръководител: Красимир Савов
Ансамбъл "Фолклорни ритми" - Варна
Художествени ръководители: Зоя Георгиева и Никола Николов
Ансамбъл "Добруджа" - Добрич
Художествен ръководител: Стоян Господинов
"Капански ансамбъл" - Разград
Художествен ръководител: Румен Занев

Движението на автомобили в част от центъра на Варна ще бъде преустановено за около 15 минути заради шествие по повод 130-ата годишнина от Съединението на България. Забраната ще важи за времето от 10:50 до 11:05 ч.

Затворено за движение ще бъде дясното платно на бул. "Мария Луиза" в посока бул. "Осми Приморски полк" в частта от кръстовището с бул. "Владислав Варненчик" до кръстовището с бул. "Сливница".