19,7% от децата във Варна са затлъстели

Животът

07-09-2015, 19:50

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Половината от хлапетата в морската столица не покриват минимума от 10 000 крачки на ден

Децата до 18 години във Варна се заседяват много повече сега, отколкото преди две години. В града има 19,7 % деца от 6 до 18 години с надмормено тегло и затлъстяване, което е негативна тенденция не само тук, но и в Европа. Това съобщи проф. Виолета Йотова, водещ специалист и детски ендокринолог. Според проучвания в Европа, България е на предпоследно място по двигателна активност сред децата от 3 до 7 г. Това сочат резултатите от проекта Toy box на белгийския професор Грийт Кардон, която представи данните във Варна.

Децата не само в България, но и в други европейски страни, имат само около 30 минути на ден двигателна активност и около 8 часа на ден застояване пред телевизора и компютъра. Това води до затлъстяване, диабет тип 2, хипертония, болести на сърдечно-съдовата система и остеопороза в по-късна възраст. "Не само в училище, но и в къщи, и в обществото и сред политиците, трябва да се работи за осигуряване на знания и умения за повишаване на физическата активност сред децата", каза проф. Кардон. Тя даде пример с белгийски училища, участвали в проекта, където извеждането на децата извън стаите не дава желания резултат, тъй като учителите не са мотивирани да ги подтикват към игра. Често пъти, когато учителят е седнал, децата и особено момичетата, го наобикалят, вместо да тичат и играят. Затова според проф. Кардон, учителите трябва да бъдат обучавани да използват рационално времето за развиване на моториката и двигателната компетентност на децата изобщо. Според проекта, трябва да се работи и с родителите, чието поведение, а не говорене, е основен пример за децата им, както и с бабите и дядовците, които би трябвало да надмогнат страховете си и да позволят на децата да играя във всякакви климатични условия и при всяка възможност.

Според Световната здравна организация (СЗО) за добрата двигателна активност са необходими минимум 10 000 крачки на ден за 5-годишните деца или 60 минути активно движение. Според д-р Мина Латева, която също участва в проекта, от 2009 до 2013 г. почти двойно се е увеличил броят на децата с наднормено тегло, което е основната причина за развиване на диабет тип 2 в по-късна възраст. Според проучването, 50% от децата във Варна изобщо не покриват минимума от 10 000 крачки на ден.