Пращат по 103 деца в приемни семейства на месец

Животът

08-09-2015, 07:59

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Едва 80 помагат на хлапетата доброволно, а за станалите грижите са професия

Всеки месец социалните служителите изпращат средно по 103 деца в приемни семейства. Това показват данните на Агенцията за социално подпомагане (АСП) за първото полугодие на 2015 г. От януари до юни 619 хлапета са били настанени при временни родители. Това са изоставени бебета, деца, изведени от институции или от семейства, в които не са били отглеждани добре.

За първите 6 месеца социалните са утвърдили още 160 приемни семейства, изразили готовност да се грижат за деца в нужда. Така в края на юни списъкът с приемни майки и татковци нараства до 2380. Едва 80 от тях помагат на хлапетата доброволно, а за станалите грижите са професия. За да отглеждат сираче в беда, професионалните приемни родители получават между 400 лв. и 750 лв. в зависимост от броя и възрастта на децата. До края на година ще бъдат затворени всички домове за деца с увреждания, като малка част от хлапетата ще бъдат настанени именно при професионални родители.

Вчера депутатът от ПФ Султанка Петрова настоя процесът на деинституционализация да бъде временно прекратен за ревизия. „Най-много два месеца са достатъчни, за да уточним абсолютно всички нередности, защото няма смисъл през следващите пет години да повтаряме същите грешки, които вече са направени”, уточни Петрова. Тя настоява за ревизия на дневните центрове, в които се извеждат децата, защото получавала множество сигнали за нередности и липса на адекватна грижа за хлапетата.