Хлебарите задържат цената на насъщния

Парите

10-09-2015, 07:13

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Браншът се опасява от промени в стойността на брашното и сиренето

Последното нещо, което прави един бизнесмен, особено в нашия бранш, където конкуренцията е огромна и всички сме притиснати от нея, е да вдига цените на продукцията си. Това заяви председателят на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев по повод покачването на цените на тока. Той посочи, че повишение на крайните цени се прави, когато са изчерпани всички други варианти за оптимизиране на финансовата политика на една фирма.

"Тогава преминаваш към вдигане на цени, което не винаги се оказва правилното действие, защото конкуренцията при нас е огромна, а особено с наличието на над 50% сив сектор, това би повлияло на някои фирми и като фалиращ елемент. Но все пак не можем да не отчетем, че това е поредно покачване на наш разход, който ако говорим в цифри за бранша, разходите за електроенергия са някъде около 5 до 10-12%", посочи Бонев.

Аз всъщност не знам с колко точно ще бъде увеличена цената на електроенергията, но ако приемем, че ще е с 10%, математически погледнато, това означава покачване цената на хляба с не повече от 1-2 стотинки, коментира още експертът. Бонев отбеляза обаче и акумулиращия ефект, като посочи, че всеки доставчик на мая, брашно, подобрители, а за закуските - на мазнини, сирене и кашкавал, най-вероятно също ще вдигне доставната си цена. Така се получава един ефект на по-висока себестойност на крайния продукт, която няма как да не доведе до някакви движения и от хлебопроизводителите.