Костадин Костадинов: Варна е граничен град. Защитени ли сме срещу нелегални имигранти?

Новините

11-09-2015, 17:49

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Ако пътят през Македония и Сърбия бъде спрян, за бежанците най-лесно ще е по море през България

Варна е граничен град, опасността тук да пристигнат нелегални имигранти е реална и са нужни спешни мерки. Това заяви днес Костадин Костадинов, който беше издигнат за кандидат за кмет на Варна от движение "Възраждане" и беше подкрепен от Атака. За да оповести позицията си по кризата с бежанците той избра Морска гара - мястото, откъдето нелегалните чужденци биха пристигнали в града.

Ако на Морска гара пристигнат два кораба с по 1000 нелегални имигранти, няма кой да ги спре, за да нахлуят във Варна, категоричен е Костадинов. Според него, ако плавателен съд с бежанци акостира тук, правителството ще бъде задължено да ги остави в страната. Това, според кандидата за кмет, следва от предложението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, според което България трябва да задържи всички пристигнали до момента бежанци - над 23 000, и да се съобрази с квотното разпределение на нелегални имигранти на територията на държавите членки на Европейския съюз, което ни отрежда още 2200 нови, които да бъдат преместени тук от Западна Европа.

Той изтъкна и опасността бежанският поток да се пренасочи към България, което би дестабилизирало страната само за седмица. „Какво ще се случи, ако в един момент се окаже, че маршрутът през Сърбия и Македония бъде спрян? На сухопътната българо-турска граница вече има изградена стена и пътят през морето ще е най-удобният", прогнозира Костадинов.

„Ако стана кмет, няма да допусна нито един имигрант да бъде настанен на територията на нашата община, било то в общински или държавни места за настаняване. И не само, че няма да го допусна. Още отсега изразявам категоричното си несъгласие, като гражданин на страната, някой да решава вместо нас, които сме суверенът на България. По смисъла на родното законодателство нелегалните имигранти са престъпници, защото нелегалното преминаване на границата е престъпление, за което се лежи до 4 години, според Наказателния кодекс. Престъпници на територията на нашия град и нашата община аз няма да толерирам", заяви той.