Вратар на Черно море разузнава язовири за 15-килограмови шарани

Спорт

12-09-2015, 13:52

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Ръкавиците на "Тича" са орисани за въдицата

Вратарят Илия Николов е един от най запалените по риболова футболисти в родното първенство. 29-годишният пловдивчанин, който тази година вдигна Купата и Суперкупата на България с варненския тим Черно море, разказа пред Меридиан мач с плам за голямата си страст. Всъщност приятелите и съотборниците се закачат с него, че не се знае къде е по-голям професионалист - под рамката или с въдица в ръка.

Вратарските ръкавици на стадион "Тича" са орисани за рибарската въдица. Илия Николов отбелязва, че макар и да живеят на морето, от колегите му единствено треньорът на вратарите Стоян Ставрев обича да ходи за риба. Двукратният шампион на България с Литекс обаче предпочитал друг вид риболов - главно на плувка. Това е причината двамата да не ходят заедно за риба.

"Съвсем спокойно мога да кажа, че сериозно съм запален по риболова. Тази страст може би дължа на баща си. Той е човекът, който ме заведе за риба за първи път в живота ми", каза Николов. Той допълни, че по този начин възможно

най- добре релаксира от стреса

и напрежението в професията си и живота в големия град. Илия е запален по спортния риболов. Той никога не взема рибата за вкъщи, а я пуска обратно в язовира, реката или морето. С други думи - лови заради самото ловене. "В спортния риболов, на който аз съм горещ привърженик, мотото е "Хвани и пусни".

По принцип аз и приятелката ми Станимира предпочитаме за ядене морска риба. Най-вкусно ми е, когато тя приготви пържена кая, както викаме на попчетата. Прави я с чесън, много зелени подправки и задължително с огромно количество лимон. Но рибата, която консумираме, отивам и я купувам от пазара. Никога не слагам в тигана тази, която съм уловил. Приятелката ми почти винаги е с мен на риболов.

Станимира ми носи късмет

А и двамата се чувстваме страхотно сред природата - невероятно е да опънем палатката, да седнем на столчетата и да си говорим за какво ли не до въдиците", споделя Николов.

Вратарят на "моряците" конкретизира, че ходи основно на два язовира. Това са Тръстиково край Варна, и Кокон лейк край Пловдив. Хваща само шарани.Резонно като всеки рибар и Илия се похвали, че на два пъти е хващал такива риби по 15 кг. Но за разлика от много свои колеги той предоставя като доказателство и снимки, на които ясно се вижда големината на шарана.

"Не ми се е случвало да уловя някаква друга толкова голяма риба. Шаранът е дънна риба и аз сериозно се подготвям за улова му - с

протеинови топчета с различни аромати

Правя си проучвания, защото е много важно да се уцели правилната дълбочина. Много пъти са ми казвали, че съм луд да си давам парите и после да пускам рибата. Просто това са правилата. А и как да ядеш 15-килограмов шаран, като само три килограма от него ще са месо, а другото е мас", допълни компетентно Илия.