Стартира проект "Нашето зелено Трошево"

Мисия Варна

12-09-2015, 14:40

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Предвижда пълно обновяване на 11 жилищни сгради, нови пътни настилки, над 400 паркоместа, нови пешеходни алеи, осветление със слънчева енергия

Идейният проект за цялостно обновяване на микрорайон в жилищен квартал на морската столица, озаглавен "Нашето зелено Трошево" получи кметът на Варна Иван Портних от Емил Боев, зам.-изпълнителен директор на "Веолия Енерджи Варна" ЕАД (новото име на "Далкия Варна" ЕАД). Той е част от подписания меморандум за сътрудничество между Община Варна, посолството на Република Франция и "Веолия Енерджи Варна" ЕАД, и е дарен от дружеството на общината. С проекта общинската администрация ще кандидатства за финансиране по оперативните програми.
"Нашето зелено Трошево" предвижда пълно обновяване на 11 жилищни сгради с над 900 апартамента и две обществени учреждения, нови пътни настилки, над 400 паркоместа, обновени градинки и детски площадки, нови пешеходни алеи, осветление със слънчева енергия, обособени места за отдих, поливна система за тревните площи, ползваща дъждовни води.
"Следвайки поетите в меморандума ангажименти за разбирателство и сътрудничество, за мен несъмнено е удоволствие да предам разработеният проект за междублоковото пространство в рамките на проекта "Нашето зелено Трошево". В него са отразени всички потребности на живущите в микрорайона, изискванията на общинската администрация, ангажиментите за една съвременна и устойчива градска среда, с пълен респект към природата и първичните енергийни ресурси", каза по време на събитието Емил Боев.
"Искрено се надявам, че извършеното дотук ще подпомогне работата на общинската администрация, както и че заедно ще продължим работа като кандидатстваме по Националната програма за саниране на многофамилните жилища", каза Тодор Николов, изпълнителен директор на "Веолия Енерджи Варна ЕАД.
"Благодаря на "Веолия Енерджи Варна" и на всички експерти, които работиха за осъществяването на проекта "Нашето зелено Трошево". Той се вписва в нашата визия за изграждане на съвременна и зелена градска среда, затова ще продължим реализацията му чрез координация, методологична и административна помощ в процеса на осигуряване на финансиране", заяви кметът Иван Портних.
По информация на "Веолия Енерджи Варна" при реализацията на проекта ще се използват две оперативни програми. Така ще бъдат санирани 11-те жилищни сгради по програмата за саниране на многофамилните жилища, като ще бъдат присъединени 4 жилищни блока и ще се инвестира в индивидуалните части на системите за отопление и гореща вода, чието финансиране не се покрива от програмата. Сградите, които искат това, могат да преминат към т.нар. хоризонтален тип отоплителни инсталации, при които отоплението и горещата вода се разпределят през общите части на сградата – стълбищната клетка. Така всеки клиент ще може да има индивидуален топломер и водомер, и контрол върху сметката си.