Кръстовден е!

Животът

14-09-2015, 08:40

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Днес имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана, Къна, Кънчо, Ставри

Православната църква отбелязва днес църковния празник Въздвижение на Светия кръст Господен, наричан още Кръстовден. По древен обичай на този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Народният празник е свързан с края на летния и с началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден или от Симеоновден (1 септември) може да започне сеитбата на зимните житни култури. На Кръстовден се осветява семето за посев. В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник, защото започва гроздоберът. 

Днес имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана, Къна, Кънчо, Ставри.

По повод празника хиляди богомолци от цялата страна се стекоха в местността Кръстова гора, община Лъки още снощи. Те присъстваха на празничната вечеря в манастира "Света Троица". В 23:00 ч. започна утринната Света божествена литургия, която продължи три часа.

Днес лично патриарх Неофит ще възглави празничната света литургия. Тя ще започне в 09:30 ч., а посрещането на партриарха ще бъде в 09:10 ч., съобщиха от Светия синод. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще възглави празничната св. Литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Заедно с него ще служи и храмовото духовенство.