Откриха уникална сграда на 7500 години на север от Варна

Животът

14-09-2015, 13:02

Снимка:

БНТ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Находката е на големия остров в Дуранкулак

Уникално култово съоръжение на 7500 години откри екип от археолози на големия остров в Дуранкулак, съобщи БНТ (вижте видео тук >>). Там се намира една от най-старите праисторически култури в Европа, открита още през 70-те години. След повече от 11 години прекъсване разкопките продължиха това лято и извадиха на повърхността още от тайните на каменния град в езерото.

През последните дни археолозите разкриват, може би, най-голямата известна до момента каменна сграда в Европа, както и пещ, която е била използвана близо 80 години. В близко помещение са намерени различни култови предмети. Сградата е била срутена при земетресение и опожарена.

Според археолога Петър Зидаров, предизвикателство, пред което екипът сега е изправен, е да разкрие последователността на напластяване на няколко етажа или етапа на живот в една от най-монументалните сгради въобще в праисторическа Европа с обща запазена площ над 200 квадратни метра, ако е била двуетажна над 400 кв. м.

Каменният град от Дуранкулак е световноизвестен паметник на културата и дава представа какви са били хората от каменно-медната епоха.

Петър Зидаров, археолог: Хората, които са живели на това място не само са били отлични строители, но са и сред първите хора, които са започнали да топят метали-самородна мед, самородно злато, изработват накити от тях и търгуват с далечни земи включително до гръцкото крайбрежие.

Праисторическото селище на острова е от така наречената култура Хаманджия 4, проучвана близо 40 години от проф. Хенриета Тодорова. В екипа участват специалисти от Института по археология при БАН, Нов български университет и Регионалния исторически музей във Варна, а финансирането е от Министерството на културата и община Шабла.