33 листи и 18 кандидати за кмет във Варна

Мисия Варна

14-09-2015, 18:47

Снимка:

Варнаутре.бг/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Двама ще са независимите кандидати за общински съветници, тройно повече - за районни кметове

33 партии и местни коалиции са заявили желанието си да регистрират листа с кандидати за общински съветници а изборите на 25 октомври. Това става ясно от решенията на Общинската избирателна комисия след изтичането на крайния срок за регистрация на политическите сили и инициативните комитети в 17 часа днес. За сравнение на последните редовни парламентарни избори през 2011-а година варненските избиратели са имали на разположение 47 листи, сред които да решат кои да са техните представители в местния парламент.

Пак през 2011-а 16 кандидати са атакували кметското място в Община Варна. Сега желание да издигнат бъдещия градоначалник са заявили 17 политически сили и коалиции и един инцициативен комитет на независим кандидат - Анелия Клисарова, за която, обаче е известно, че всъщност е кандидатът на БСП. Друг традиционно "независим" претендент за кметския стол - сваленият през март 2013-а в средата на 4-я си мандат бивш градоначалник Кирил Йорданов, ще атакува отново чрез местна коалиция, арогантно наречена "Кирил Йорданов-Кметът на Варна". В нея влизат: ПП “Политически клуб “Тракия“, ПП “Обединена социалдемокрация“, ПП“Български социалдемократи“, ПП “Обединение на българските националисти “Целокупна България“, ПП “Движение за социален хуманизъм“, ПП “Никола Петков“. Коалицията е заявила желание да регистрира и листа за общински съветници, но няма да играе за кметове на райони и кметства. Друг смятан за "независим" кандидат - Данаил Папазов пък очевидно ще бъде подкрепен от цели 4 партии: гражданската инициатива "Живот за Варна", която го издигна е прерастнала в местна коалиция, включваща партиите "Нова алтернатива", "БНД", "Българска социалдемократическа партия", "ЕНП".

Най-вероятно не всички от партиите, заявили намерение да издигнат кандидат за кмет, ще регистрират свой избраник.

Двама варненци пък са заявили желание да бъдат независими кандидати за общински съветници - Мария Димитрова и Веселин Николов. Най-много са регистрираните партии, със "социалдемокрация" в името. Не са малко и тези, заложили на зелената идея. Така, например, настоящият общински съветник Ради Радев, който през 2011-а влезе с листа на коалиция "Свободен избор"-"Екогласност", сега е записан като лице за контакт при регистрацията на "Партия на Зелените".

Друга изненада е регистрацията на местна коалиция "Граждански експертен център", която ще участва с листа за Общинския съвет и с кандидати за кмет на общината, за районите и кметствата. Трима от четиримата съветници на "ГЕЦ" в сегашния общински съвет бяха в листата на АБВ на парламентарните избори през 2014-а.

Сред независимите кандидати най-много ще са мераклиите за районен кмет - трима за "Аспарухово", двама за "Приморски" и един за "Владиславово". Независими кандидати ще си имат и в селата Казашко и Тополи. 

По 18 са заявките от партии, коалиции и инициативни комитети за издигане на кмет в районите "Владиславово",  "Младост" и "Одесос". В "Аспарухово" и "Приморски" мераклиите се очаква да са по 20. 

В село Тополи ще имат евентуално 11 кандидати за кмет, в Казашко - 8, в Константиново и Каменар по 9, а в Звездица - 10.