6 месеца без книжка и 3 бона глоба за джигит в насрещното

Крими

18-09-2015, 07:23

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Паричната санкция е 20 пъти по-висока от сегашната

С отнемане на шофьорската книжка за 6 месеца и глоба от 3000 лв. да се наказва всеки джигит, юрнал се с колата си в насрещното по магистралите и скоростните пътища у нас. Това предвиждат поправки в Закона за движение по пътищата, внесени вчера от депутати от РБ. В момента предвиденото наказание за това нарушение е едва от 20 до 150 лева, което категорично не отговаря на степента на обществена опасност на деянието, се уточнява в мотивите на законопроекта.

Затова народните представители предлагат паричната санкция да скочи с 20 пъти, а наглият водач да остане без шофьорска книжка за половин година. Предлаганите промени са в отговор на зачестилите напоследък случаи на подкарване на автомобил с бясна скорост в насрещното движение. Такъв беше случаят например с водач на "Ауди", който преди седмица настъпи газта до 150 км в час в противоположното платно на магистрала "Тракия".

Пак преди дни любителски кадри показаха и как дипломатическа кола е поела в насрещното на столичния булевард "Черни връх". Върхът на абсурда бяха снимките на автобус на градския транспорт в София, който също се движеше в лентата за обратно движение до Руски паметник. Шофьорът тогава се оправда, че изчаквал трамваите, но трябвало да се престрои, за да освободи кръговото движение, и така попаднал в насрещното.

"Основната цел на предлаганите промени е да се опази животът и здравето на участниците в движението по пътищата, да бъде засилено възпитателното и предупредителното въздействие на административното наказание спрямо всички водачи и така реално да се осигури генералната превенция, която всяка санкция би трябвало да има", подчертават вносителите на предложението за солени наказания срещу джигитите.

Въпросът със затягане на мерките срещу опасните шофьори на пътя е особено актуален в момента, тъй като работна група в МВР ударно подготвя пакет с крути санкции. Както "Монитор" писа гвоздеят в тях ще бъдат наказанията срещу хората, които сядат зад волана без шофьорска книжка, защото именно те предизвикват най-тежките катастрофи.