1,5 млрд. лева нужни за "Хемус"

Мисия Варна

18-09-2015, 16:58

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кабинетът "Борисов" с 300 км нови магистрали за двата си мандата (видео)

Борисов: Довършването на магистралата приоритет номер 1 за 2016 г.

Изграждането на автомагистрала "Хемус" ще бъде приоритет номер 1 в бюджета на държавата за догодина. За всичко друго – каквото остане, защото "Хемус" трябва да върви. Имаме ли тази магистрала, Северна България ще изглежда по друг начин. Варна без магистралата и без ново пристанище не е това, което заслужава като морска столица. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на Срещата на върха на министрите по пътна инфраструктура, която се провежда край Варна.

За доизграждането на 255 км от участъка Плевен-Ябланица-Белокопитово от АМ "Хемус" са нужни около 1,5 млрд. лв. 650 млн. лв. пък трябват за строежа на 95 км от автомагистрала "Черно море" – важна пътно-транспортна връзка и за морската столица, и за Бургас, и част от направлението за Адриатическо море. Трасето, показано от министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова днес, минава през село Козичино и Долни чифлик и завършва със сега съществуващите 9 км юно от Варна. "Търсим гъвкави методи за финансиране на тази магистрала", обясни Павлова. Според вицепремиера Томислав Дончев България ще може да се възползва  интензивно от европейско финансиране до 2023 г. "След това неизбежно ще нарастне БРП и ние няма да имаме право на пари за пътища от ЕС. Националният ресурс  пък не отговаря на нуждите от нови пътища, затова е нужна да разработим микс от нови механизми за финансиране на строителството им", обясни той. 

До 20-тина дни е планирано пускането на магистрала "Марица", предстои откриване и на лота до Благоевград, като част от магистрала "Струма".

Сред приоритетните проекти в по-дългосрочен план е и магистралната връзка Велико Търново-Русе. За нейните 120 км по предварителни сметки ще са нужни 820 млн. лева. "Ще я направим, но е нужно продължение и от другата страна, защото без магистрала на румънска територия до Букурещ, ще става тапа", предупреди премиерът Бойко Борисов пред министрите по пътна инфраструктура от региона, които са на среща на високо равнище край Варна. 

В напреднала фаза е и проектирането на тунела под "Шипка", търси се и консенсус с румънската страна за трети мост над Дунава. "На такава голяма територия имаме само два моста, а само в Будапеща мостовете са поне 6", коментира министър-председателят. 

1,1 млрд. лева са нужни за изграждане на връзка между магистралите "Струма", "Хемус" и "Тракия". Трасето от 143 км.