Ах, тези листи! Ах, тази власт!

Мисия Варна

20-09-2015, 23:52

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Известни лица от протестите вече са кандидати за съветници, но с листи, свързани с властта, срещу която се вдигнаха

Като един същински лакмус, листите, регистрирани във Варна за предстоящия вот на 25 октомври, станаха причина да лъснат някои истини и задкулисни договорки. Договорки от последните дни, както и такива с 2-годишна давност. Преди 2 години и половина Варна беше на крак. Многохилядни протести всяка неделя, километрични шествия вечер след вечер. Резултатът - влязохме в историята с първия бламиран кмет в новата история на България.

Днес обаче някои от "героите" на онези дни вече са кандидати за властта. Няма лошо, ще кажете, нали за това се бореха: сегашните, затънали в интереси и игрички, съветници да си тръгнат, а на тяхно място да дойдат гражданите, независими от партии, неизкушени от меда в кацата, неопетнени от стари зависимости и грехове. Притеснителен е обаче изборът на трамплин към властта на протестиращите. Как да си обясним присъствието в една и съща листа на бизнесмена Цанко Цаков, съпричастен с всички досегашни изборни победи на Кирил Йорданов, редом с Мартин Аргиров - един от 7-те протестиращи, първи входирали в общината искане за оставката на същия този Кирил Йорданов. Нали именно заради четириногия приятел на Аргиров - Чочо, неизменно предвождащ протестите през февруари 2013-а, една от най-популярните групи от протестите беше наречена "дакелите". Малко по-късно към същата група, вече регистрирана като „Обединени варненци за Варна“, се присъедини и Александър Арамов, който сега втори в същата листа на ПП "Отечество".

Рекламиран от "Атака" във всичките й информационни и предизборни формати, припознаван от БСП заради идеите си, друг един герой от протестите - по-новите, тези срещу ПУП-а за "Чайка", пък грейна в листата, предвождана от бившия кмет Кирил Йорданов. Йордан Биков е десети сред избраниците на колаицията, арогантно наречена "Кирил Йорданов - Кметът на Варна". 

Най-смело към властта обаче се е насочил друг от емблематичните участници в събитията от февруари 2015-а: Кънчо Бонев, секретар на Отворения обществен съвет - друго НПО, пръкнало се от редиците на протестиращите. Той е втори в листата на ПП „Движение за радикална промяна Българска пролет" и кандидат за кмет на район "Приморски" на същата партия.

Къде са останалите лица на протестите от 2013-а предстои да видим - листи ще се регистрират в следващите два дни. В това число и много такива, чиито създадатели са неизменно изкушени от популизма и евтините предизборни ходове.