Колекция от бивши сред кандидат-съветниците на екскмета

Мисия Варна

21-09-2015, 02:05

Снимка:

Варнаутре.бг/архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Разрив в АБВ - видни първановисти в отделна листа

Един бивш министър, бивш кмет, бивши шефове на дирекции в общината са сред кандидатите за местния парламент на коалиция "Кирил Йорданов - кметът на Варна". Водач е подалият оставка бивш варненски градоначалник. След него е 78-годишният адмирал Димитър Павлов - министър на отбраната от 1995 до 1997. На трето място е шефът на канцеларията на Йорданов през целия период на кметуването му Благовеста Йорданова. В листата е и Станка Димитрова, бивш шеф на дирекция "Култура и духовно развитие".

Сред претендентите за местния парламент намираме още Мира Матеева, известна като собственичка на модна агенция и организатор на конкурси за "Мис", както и 100% съименничка на сестрата на застреляния бизнесмен Борислав Манджуков - Моника Манджукова (или самата тя, което предстои да стане ясно).

Двама от най-активните протестиращи през последните 3 г. също са припознали Кирил Йорданов за свой водач. 10-и в листата е Йордан Биков, който предвождаше недоволните от ПУП-а на "Чайка". Предизборно той беше ухажван от "Атака" и БСП, но избра листата на "Кирил Йорданов - кметът на Варна". В листата е и варненският адвокат Костадин Парчев, широко рекламиращ дейността си в образа на борец с монополите и защитник на онеправданите.

Раздор в редиците на АБВ показват две от регистрираните днес в ОИК листи. Сред хората на Първанов за местния вот отсъстват имената на тези, които се смятаха за представители на партията в Общинския съвет досега и бяха кандидат-депутати на партията през 2014-а. Добромир Джиков, който дори беше спряган за кандидат за кмет на АБВ, Галина Крайчева-Иванов и Пламен Георгиев влязоха в местния парламент през 2011 г. като либерали. По-късно регистрираха движението "Граждански експертен център" (ГЕЦ), а към тях се присъедини бившият съветник на "Атака" Миглен Тодоров. През октомври 2014-а Джиков, Крайчева и Тодоров бяха кандидат-депутати на АБВ. Сега обаче са в друга листа: на местната коалиция "Граждански експертен център", състоящ се от ПП "Движение Напред България" и ПП "Българска либерална партия". В листата на АБВ вместо Добромир Джиков е адвокатът Бранимир Балачев, с когото бяха заедно през 2007-а в листата на Политическо движение социалдемократи. От същата партия Джиков стана кмет на "Владиславово".

Изненанади има и в листата на БСП. Досегашни съветници (повечето с по няколко мандата) като Пламен Начков, Диан Даскалов, Аврам Тодоров, Николай Джагаров, Огнян Къчев, Димитър Чутурков са далеч под чертата на вероятно избираемите места и ще трябва да разчитат на преференции. За сметка на това в листата е собственикът на частния варненски превозвач "Транстриумф" Антраник Шакарян, както и директорът на СОУ "Св. Климент Охридски" Петко Петков. В листата не е включена подкрепената от БСП кандидатка за кмет Анелия Клисарова, въпреки че тя беше общински съветник от листата на левицата в последните два мандата. Няма ги и кандидатите за районни кметове.