Представят уникален българо-японски спектакъл

Варна Лайф

22-09-2015, 14:22

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Интердисциплинарният творчески продукт съчетава традиционното японско изкуство "Киудо" с тракийски мотиви

Уникален българо-японски спектакъл ще бъде представен във Варна. Пърформансът "Я" (лък на японски) е симбиоза между стрелба с лък, съвременна музика и хореография, съобщи режисьорът Ива Панева на пресконференция днес в театър "Наш свят" в морската столица.

Интердисциплинарният творчески продукт съчетава традиционното японско изкуство "Киудо" (датирано от няколко хилядолетия преди Христа)с тракийски мотиви.

Спектакълът е плод на сътрудничеството между двама японски творци - съвременната танцьорка Майко Дате и музиканта Йошо Мачида, заедно с автора на проекта актрисата и режисьор Ива Панева. Той съчетава в симбиозно пространство различни светогледи и интерпретира чрез многообразни изразни средства философията, стояща зад Дзен изкуството "Киудо" (японска стрелба с лък), което е най-висшата форма на медитация.Представлението включва представяне на японска стрелба на живо, филмови кадри на тракийски мотиви, японска съвременна музика и хореография."Я" е пърформанс, продуциран от сдружение "Наш Свят" с финансовата подкрепа на Японската фондация, като част програмата Performing Arts Japan Programme for Europe (PAJ Europe) 2015-2016.Спектакълът ще бъде представен във Варна на 23 и 24 (сряда и четвъртък) септември от 19 часа в театър "Наш свят" на ул. "Преспа" №1.Той гостува и в Музея за тракийско изкуство в село Александрово. На 26 септември от 16,30 часа постановката ще бъде показана и в Музея за съвременно изкуство в София.