Варна се включва в кампанията #Откривай България

Инициативата е посветена на Детската Евровизия 2015

Варна е един от 13-те български града, които се включват в националната кампания #Откривай България, посветена на 13-то издание на международен песенен конкурс Детската Евровизия. Целта й e да повиши интереса към детското творчество и предстоящото издание на конкурса, да разкрие пред Европа красотата и културата на страната ни.

На 26 септември 2015 г. във всеки от градовете-домакини (Белоградчик, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Казанлък, Ловеч, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен) известен художник, съвместно с деца от региона ще нарисува една от природните или историческите забележителности на своя край.

Всяка от картините ще бъде своебразна покана на българските деца към техните европейски приятели – участници в Детската Евровизия 2015, да открият красотата, историята и гостоприемството на страната ни. Творбите ще бъдат подредени в пътуваща изложба, която ще бъде представена в България и Европа.

Събитията във всичките 13 града ще започнат в 11 часа, а Българската национална телевизия ще направи зрителите съпричастни със случващото се в страната. Във Варна, на входа на Морската градина, художничката Емануела Цонева ще нарисува и картината, която ще представи достолепната сграда на Драматичния театър "Стоян Бъчваров".

Емануела Цонева е преподавател в Националното училище по изящни изкуства "Добри Христов" във Варна. Завършила е Великотърновския университет "Св.Св.Кирил и Методий" по специалността "Графика и илюстрация". Има над 25 самостоятелни изложби. Участвала е в международни биеналета на графиката в Япония, Испания и България, в биеналета на миниатюрата и екслибриса в чужбина. Носител е на множество награди в областта на анимацията. Издала е 3 поетични книги. Член на Съюза на българските художници и на Сдружението на писателите – Варна.

В дните на Детската Евровизия 2015 г. в пространствата на "Арена Армеец" ще бъде открита изложба с творбите, създадени в рамките на кампанията. Консултант на инициативата е известният български художник Иван Яхнаджиев, който ще нарисува и картината на София.