Бум на жалбите срещу енергото

Парите

24-09-2015, 08:12

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От трите ЕРП-та номер едно по оплаквания от клиенти е Енерго Про

С 30 на сто са сокочили жалбите срещу ЕРП-тата само за последните шест месеца. Това стана ясно на заседанието на парламентарната комисия за наблюдение на дейността на КЕВР. На него от регулатора се отчетоха за свършеното от началото на годината до края на юни.

За този период общо 1700 души са се жалили от ЕРП-тата в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Най-много жалби има заради забавено присъединяване - 40 на сто от всички. В самите енерго дружества са постъпили 17 160 жалби за първите шест месеца на годината, като 7300 от тях са грешни сметки и отчети на електромерите и искания за проверка на уредите. ЕРП-тата са удовлетворили едва 22% от всички жалби.

От трите ЕРП-та номер едно по оплаквания от клиенти е Енерго Про, което обслужва Североизточна България. "Мрежата в Североизточна България е голяма като километри, а минава през малко населени места и често е недобре поддържана", обясни шефът на регулатора Иван Иванов.

Енергийният комисар Светла Тодорова каза, че тя е запозната с проблема с присъединяванията. Според нея е необяснимо защо дружествата не искат да разширяват бизнеса си. Тодорова допусна, че това е заради малките инвестиции, които КЕВР им одобрява.