Само 10 са мераклиите за кмет на Варна

Мисия Варна

24-09-2015, 11:59

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

"Нашият град" не участва с листа за местния парламент, излиза само с кандидат за "Владиславово"

Едва 10 са кандидатите за кмет на Варна на предстоящия местен вот на 25 октомври. Бройката е безпрецедентно ниска за редовни избори - на последните, през 2011 г. мераклиите са били 16, 4 години преди това, през 2007-а - 14. Независимият кандидат, регистриран от Инициативен комитет, тази година е само един - бившият министър на образованието проф. Анелия Клисарова. Тя е подкрепена от БСП. Останалите претенденти са: кандидатът на ГЕРБ Иван Портних, на Движение за радикална промяна Българска пролет Радостин Морфов, издигнатият от Инициативен комитет Кирил Йорданов, кандидатът на АБВ Миглена Темелкова, Данаил Папазов от "Живот за Варна", Димитър Карбов от НФСБ, подкрепеният от коалицията "Варна - Атака, Възраждане, Нова сила" Костадин Костадинов, Младен Младенов от Национална републиканска партия и Чавдар Трифонов от МК "Реформатори и патриоти - решението за Варна".

Интересна ще е ситуацията в село Казашко. Там сама срещу себе си ще се състезава досегашната кметица Гергана Петкова, която официално е кандидат на ГЕРБ, макар че в регистъра на ОИК първоначално документи подаде и инициативен комитет, издигаща я като независим претендент за нов мандат. За да спечели нов мандат, в нейна полза трябва да са 50% + 1 от действителните бюлетини на вота.

Двама роми ще се борят да управляват Каменар. И двамата са бивши кметове на селото. Сблъсъкът тук ще е между коалицията около Реформаторския блок и ДПС.

По двама са и кандидатите за Звездица и Константиново. И в двете села ще се сблъскат само ГЕРБ и НФСБ. Най-много - петима, са кандидатите за Тополи.

Сред районните кметства, очаквано, най-голям е напливът за "Аспарухово". Там са се регистрирали 12 кандидата, трима от тях са независими. С един по-малко - 11, са мераклиите да управляват "Приморски". Двама от тях са независими, а трети е име, познато от февруарските протести във Варна през 2013-а г. По 9 са кандидатите за "Одесос" и "Младост". Най-малко - 7, са желаещите да заемат поста на кмет във "Владиславово". Тук е и кандидатът, който единствен ще представлява "Нашият град" на тези избори. Партията, която имаше съответно 5 и 3 общински съветници в последните два мандата, сега не участва с листа за местния парламент.

Сериозен спад има и в интереса на политическите сили към Общинския съвет. Регистрираните листи са едва 28. Двама са независимите кандидати. За сравнение преди 4 години листите са били 45, а независимите кандидати - двама. През 2007-а цели 50 политически сили и 7 независими са пробвали да се сдобият с места в местния парламент. Общо 876 варненци ще се състезават за 51 места в Общинския съвет на града.