Иван Портних иска пълен мандат с дузина изпълнени обещания

Мисия Варна

24-09-2015, 17:25

Автор:

Вестник "24 часа"

Всичко от Автора

Варна влезе в историята с първия кмет, подал оставка след масови протести

Преди 2 години морската столица създаде прецедент - кметът Кирил Йорданов сдаде поста предсрочно след 14-годишно управление. Четири месеца по-късно Варна имаше нов кмет, нагърбил се с нелеката задача да рестартира града и доверието на гражданите, завладени в онзи момент от усещането за упадък и тежък застой, разказва в. "24 часа". 

Какво завари Иван Портних в началото на краткия си едва 2-годишен мандат?

Блокирани големи инфраструктурни и екологични проекти и риск от непосилни санкции на общината заради неизпълнението им, разбити улици, безлюдна пешеходна зона, солидни кредити и висок градус на гражданско недоволство. Само за първите 8 месеца от управлението новоизбраният кмет Иван Портних подписва договори за европейско финансиране на обща стойност 110 млн. лв. - повече, отколкото за всички години от влизането ни в ЕС. В момента в града се работи по проекти за над 300 млн. лева. Очаква се подписването на нови за над 200 млн. лева.

С какви амбиции дойде на власт новият кмет Иван Портних?

Предизборната му програма от 2013-а е от 9 точки - все наболели за града проблеми.

Продължаваме с ремонта на основните булеварди, улиците, тротоарите, гласи първото от обещанията.

Изпълнението: 8 ремонтирани булеварда. По други 5 се работи и в момента, като в 90% от случаите реконструкцията включва пълна подмяна на подземната инфраструктура, ремонтираано осветление, озеленяване и зацветяване, а където е нужно - хидроизолация и укрепване на подлезите. "Започнахме от основните пътни артерии в града - тези, по които минава общественият транспорт и движението е най-натоварено. Кърпенето на тези булеварди костваше милиони на общинския бюджет десетилетия наред. Сега на това беше сложен край с основната им реконструкция и полагането на модерни и устойчиви покрития. Убеден съм, че това беше правилната тактика, тъй като занапред целият бюджет за ремонти на пътища на общината ще отива за ремонти на по-малките улици, които отново ще включват цялостно преасфалтиране, подмяна на тротоари, ново осветление..." - обяснява Иван Портних.

Второто обещание: Край със строителството и колите в Морската

Изпълнението: Една от първите заповеди на Иван Портних като кмет е за забрана на движението на коли в Морската градина на Варна. Такива заповеди е имало и преди, но досега те - умишлено или не - винаги падаха в съда заради процедурни нарушения. Този път заповедите отново бяха обжалвани от собствениците на сгради, построени с разрешителни от предишната управа на града. Липсата на процедурни пропуски обаче принуди съда за първи път да се произнесе по същество по казуса с Морската градина и да постанови, че в спорната територия има алеи, а не улици, и колите нямат място там. Междувременно общинската полиция всеки ден пише десетки актове на паркирали в парка автомобили, тъй като съдът още не е отменил забраната си на входовете на парка да бъдат поставени бариери. Нов паркинг за желаещите да се разхождат в парка беше изграден до пристанището. Готови са проектите за буферни паркоместа. Изграждането им беше спряно от областния управител, назначен от правителството на Пламен Орешарски. Категоричната позиция на Портних за колите в Морската градина доведе дотам, че собствениците на сгради там потърсиха (и намериха) политическа подкрепа при опонентите му на предстоящите избори.

Обещание номер 3: 6 месеца стигат да приключим проблема с детските градини

Изпълнението: В началото на 2-годишния мандат е установен недостиг на 670 места. Към днешна дата свободни места в детските градини има неколкостотин, и то във всички райони на града.

Изпълнението: Верен на убеждението си, че инвеститорите ще спрат да заобикалят Варна, когато в града няма проблеми с инфраструктурата и той има красив облик, Иван Портних започна решението на проблема със западащата икономика на Варна именно оттам: по-дълъг сезон и повече туристи. За целта с цената на множество битки с бившия министър на транспорта Данаил Папазов беше отворена част от Варненското пристанище. Неизползваемите от години кейови места сега са зона за разходка, която се влива в пешеходния ринг, обикалящ около основните забележителности в града.

Нов облик за центъра на града и завършване на пешеходния ринг е петото обещание, превърнало се във факт.

Изпълнението: Пешеходната зона на Варна е неузнаваема - няма и следа от останалите от соца плочки, в центъра вече работи най-големият пеещ фонтан в България. В ход е присъединяването на нови улици към пешеходния ринг. Паралелно с това се ремонтират старите сгради в центъра, както и туристическите забележителности.

Обещание номер 6: Градът заслужава и ще има модерен и удобен обществен транспорт.

Изпълнението: Проектът за интегриран градски транспорт за общо 114 млн. лева беше спасен в първите седмици на мандата. Сега варненци вече ползват 70 нови автобуса и 30 тролейбуса. Изграждат се нови 16 км велоалеи. Готова е нова, по-удобна схема за градския транспорт, както и синя зона. Нови спирки с електронна информация за разписанието и маршрутите, електронно таксуване и контрол на трафика са сред останалите придобивки, които европарите осигуриха за варненския транспорт.

Седмото обещание: Електронни общински услуги, прозрачна и ефективна администрация.

Изпълнението: Все повече документи, недостъпни досега за гражданите, могат да се намерят на сайта на общината. Всички заседания на общинския съвет и комисиите му са отворени за граждани. Въведени са 11 електронни услуги по проект “е-община Варна - ефективна и прозрачна общинска администрация в услуга на потребителите”. Готов е и нов модул за цялостно електронно административно обслужване. В община Варна бе удължено работното време с граждани - от 8 до 18 ч без прекъсване.

Обещание номер 8: Сериозна реконструкция на Двореца на културата и спорта.

Изпълнението: В напълно обновената зала "Конгресна" вече преминаха Световната купа по спортна гимнастика и акробатика, както и срещите от финалите на Световната лига по волейбол. През октомври тук ще се проведат и мачовете на една от групите на Европейското по волейбол за мъже.

Деветото обещание гласи: Варна - зелен град.

Изпълнението: Безпрецедентни ремонти в Морската градина, които ще продължават. Приключила е процедурата по изработката на паркоустройствен план на Аспаруховския парк. Готови са проектите за нови паркове в "Чайка", „Младост“ и „Възраждане“. Завършен е нов парк в кв. "Владиславово" - хиляди квадратни метри с цветни килими. Нов ред и контрол е наложен на строителните фирми за изпълнението на компенсаторните програми за озеленяване. Вече е действащ регистърът на зелените площи в града.

И свършеното, за радост на варненци, не се побира в 9-те предизборни обещания.

След месец Варна отново ще избира кмет. Избирателите ще слушат десетки обещания и предизборни програми от кандидатите. След 4 г. един от тях ще трябва да каже какво от обещаното е изпълнено.