Черноморският енергиен клъстер показа иновативни практики пред норвежци

Новините

25-09-2015, 17:50

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Чрез участието си в клъстера компаниите получават възможност за развитие на нови партньорства

Десет представители на норвежки фирми и институти, членове на енергиен клъстер NCE Smart, посетиха своя проектен партньор в България – Черноморски енергиен клъстер в периода от 6 до 9 октомври. Работната визита се проведе в рамките на проект "BANCAGE: България и Норвегия – клъстери в подкрепа на зеленото предприемачество", който се реализира с финансовата подкрепа на Правителството на Норвегия чрез Норвежкия Финансов Механизъм 2009-2014 в рамките на Програмна област БГ 10 - "Иновации в зелената индустрия".

Норвежкият eнергиeн клъстер NCE Smart е с компетенции в развитието на интелигентни енергийни решения. Негови членове са високотехнологични норвежки и световни енергийни компании. Клъстерът е локализиран в град Халден в близост до местния енергиен университет. Чрез участието си в клъстера компаниите получават възможност за развитие на нови партньорства, разработване на иновации и проучвания и повишаване на компетенциите.

Целта на визитата на норвежката делегация в България бе да се установят двустранни сътрудничества между двата клъстера и техните фирми-членки, да се обмени опит и добри практики в областта на енергийния мениджмънт, прилагането на устойчиви енергийни политики, електромобили, пасивни сгради, използване на местни енергийни източници, енергийни пазари и управление на енергийни процеси.

Посещението стартира с работна среща в Технически университет Варна, с участието на зам. ректор по иновации и развойна дейност, и двама доценти, отговорни за изпълнението на проекти в областта на енергийната ефективност. На срещата бе представена работата на ТУ в областта на устойчивото енергийно развитие и някои от изпълнените проекти. Гостите от Норвегия представиха техен проект, който се изпълнява към момента и интересите на различните фирми членове на клъстера. Набелязани са възможности за общи проекти и работа в областта на обучение на студенти, студентски обмен за магистри и докторанти, развитие на ПЧП, и прилагане на нови пилотни модели в областта на устойчивото енергийно развитие.

Следващата визита бе на енергийно независимият офис на "3К" АД. Фирмата е член на ЧЕК от неговото създаване. Бяха представени последните й разработки в областта на използването на ВЕИ. Партньорите от Норвегия бяха впечатлени от концепцията за независим в енергийно отношение офис и разработката на електрически градски автомобил.
Проведена бе и работна среща в офиса на "Рейтекс инженеринг" ООД - също член на ЧЕК. На презентацията бяха представени интелигентни решения, разработени от фирмата в областта на енергийният мениджмънт и мониторинг. Представена бе и система за контрол на автомобилен парк и логистика с цел оптимизиране на разходите за транспорт.
Домакините от българска страна организираха и посещение на биогаз инсталацията на Албена АД. Инсталацията бе представена от изп. директор Славчо Гигов. Това е първата въведена в експлоатация биогаз инсталация в България. Инсталацията е с мощност 1 MW електрическа и 1 MW топлинна мощност. Електроенергията към настоящият момент се продава на местният енергиен дистрибутор на преференциална цена определена с решение на ДКЕР. Топлинната енергия се използва за собствени нужди на инсталацията и за затопляне на оранжерии. Суровината, която се използва е силаж, тритикале и хранителни отпадъци от к.к. Албена. Инсталацията работи от три години.

Последната работна среща се проведе в Албена. Енергийният директор на комплекса Димитър Станев представи системата за енергиен мениджмънт, която действа на територията на Албена. Комплексът е голям консуматор на енергоносители, като основно употребява електроенергия и топлоенергия за БГВ. СЕМ управлява различните консуматори и в реално време показва консумацията им. Генералната идея е курорта да бъде подготвен за свободен енергиен пазар, като необходимата електроенергия да се доставя от биогаз инсталацията, а необходимата топлоенергия да се доставя чрез слънчеви колектори. По този начин следващите години Албена ще се превърне в енергийно независим.