Очакват 5 млрд. от тол такси до 2022 година

Парите

29-09-2015, 08:00

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Системата за тол такси се очаква да заработи през 2018-та

12 млрд. лв. са предвидени за изграждане на инфраструктура по европейски проекти и със средства от тол такси до 2022 г. Това обяви регионалният министър Лиляна Павлова на форум за проблемите и възможностите пред сектора, организиран от Камарата на строителите в България. Голяма част от тези средства са заложени като програма максимум за събиране на тол такси, стана ясно от презентацията на министър Павлова. 5 млрд. лв. се очаква да бъдат приходите от тол такси за преминаването на камиони и автобуси по магистралите и главните пътища у нас.

Тъй като системата за тол такси се очаква да заработи през 2018 г., това означава, че до 2022 г. от тях в хазната трябва да влизат по 1 млрд. лв. годишно. Това е близо 5 пъти повече, отколкото са годишните приходи от винетки. През 2014 г. от винетките са събрани 224,6 млн. лв. Освен финансирани проекти от тол такси, строителите ще могат да се борят и за парите, предвидени в ОП "Регионално развитие" за градовете (3 млрд. лв.) и 12-те трансгранични програми (930 млн. лв.). Във ВиК инфраструктура за периода са предвидени да бъдат инвестирани 250 млн. лв., а в енергийна ефективност на жилищата - 2 млрд. лв.

Общо не по-малко от 20 млрд. лв. ще могат да бъдат усвоени от общините за втория програмен период на европомощта, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на форума. Само нуждите на ВиК сектора в идеалния вариант обаче са 12 млрд. лв., стана ясно от думите на екоминистъра Ивелина Василева. Тя обяви, че оставащи дейности по недовършените рискови екопроекти от първия програмен период, ще бъдат финансирани през новия. Рисковите проекти са в 14 общини, като сред тях е и строителството на пречиствателната станция в Златни пясъци.