Камен Калев с филм за трафика на хора

Варна Лайф

30-09-2015, 11:27

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

"С лице надолу" тръгва по кината в София и страната от 16 октомври

"С лице надолу" е озаглавен новият, трети пълнометражен филм на режисьора Камен Калев. Проектът е реализиран с помощта на независимата продуцентска компания Waterfront Film като съвместна ко-продукция между Франция, Белгия и България. Премиерата ще бъде на 13 октомври, а веднага след това, от 16-ти филмът тръгва по кината в София и страната.
През 2012-а режисьорът на "Източни пиеси" и "Островът" попада на действителен случай, който го вдъхновява да започне работа по сценария на "С лице надолу". Две години по-късно, след многобройни интервюта с прототипа на истинската история и задълбочени проучвания по темата, филмът е написан и снимките стартират.

"С лице надолу" е трилър-драма, която засяга един наболял за българската действителност проблем – трафика на хора. Филмът насочва вниманието и към други социални проблеми като престъпността, корупцията, бедността, като основни причини България да бъде на едно от първите места в трафика на момичета, проституиращи в Западна Европа.

За главната мъжка роля е поканен номинираният през 2003 г. за Сезар френски актьор Мелвил Пупо (Melvil Poupaud). Той е известен с участието си във филми на Франсоа Озон ("Swimming Pool”, "Time to leave”), Ксавие Долан ("Laurence Anyways”) и Раул Руис. Мелвил Пупо е един от малкото професионални актьори във филма. Останалите са хора без опит в киното, подбрани след многобройни кастинги по автентични локации. Именно така той се среща със Сехер Небиева, 16-годишно момиче, която след задълбочени тестове е избрана за главната роля във филма измежду 1200 кандидатки.

Мелвил Пупо влиза в ролата на Сами – французин, обвинен в контрабанда на фалшиви пари от България към Франция. За да избегне затвора, той става информатор на френската полиция и се внедрява в български канал за трафик на хора. Постепенно се сближава с Елка, проститутка от ромски произход. Обстоятелствата ги притискат и те са принудени да бягат заедно. Чувствата, които се зараждат между тях, му помагат да се изправи срещу своите демони. Неговото изкупление става нейното спасение.

Камен Калев е български режисьор, който завършва образованието си във френската академия за киноизкуство "Ла Фемис" в Париж. Дебютният му филм "Източни Пиеси" е представен в престижната селекция на "Петнадесетдневката на Режисьорите" в Кан през 2009 г. "Източни Пиеси" взима и наградата за най-добър филм, режисьор и актьор, присъдена на Христо Христов по време на Токио Филм Фестивъл. Две години по-късно Калев стартира снимките на втория си филм "Островът" също с премиера в Кан през 2011 г. В него главните роли изиграват френската актриса и топ модел Летисия Каста и датският актьор, известен от "Ангели и Демони", Туре Линдхард. През 2014-а Камен Калев отново е в Кан с проекта "Мостовете на Сараево", който е режисиран от 14 европейски режисьори, сред които Жан Люк Годар, Сергей Лозница, Урсула Майер, Кристи Пую и др. Калев се спира на българския актьор Самуел Финци, който играе ролята на Франц Фердинанд.

Повече за филма можете да научите тук.