Осъдиха условно таксиметров шофьор, убил жена на пътя

Крими

30-09-2015, 11:45

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Водачът е лишен от правото да управлява МПС за срок от три години

Варненският окръжен съд наложи условна присъда на таксиметровия шофьор Антон Иванов за причиняване на смърт по непредпазливост. Мъжът бе осъден на 18 месеца затвор, редуцирани до 12 месеца заради съкратената съдебна процедура, при която подсъдимият призна всички факти от досъдебното производство и се призна за виновен. Едногодишната присъда е отложена с 3-годишен изпитателен срок. Водачът на таксиметров автомобил е лишен от право да управлява МПС за срок от 3 години, считано от влизане на присъдата в сила, като се зачита времето, през което е бил лишен от това право по административен ред.

Фаталният инцидент е станал на 16 септември миналата година на кръстовището на бул. „Цар Освободител" и ул. "Иван Драсов". Тогава 51-годишният водач е блъснал по непредпазливост 75-годишна жена. Тя решила да пресече разделителната ивица, която ограничавала двете посоки на движение по бул. "Цар Освободител". Иванов не забелязал пешеходката, която в момента на удара била в средата на платното, макар че скоростта му е била съобразена с правилата за движение в градски условия. Шофьорът ударил спирачка, а след това отклонил колата към дясната лента на булеварда и там спрял. Излязъл от автомобила и се опитал да свести падналата на пътното платно възрастна жена. Взел аптечка от колата си и се опитал да притисне раните й, за да не кървят. Малко по-късно пристигнала линейка. При проверка пробата за алкохол на Иванов била отрицателна.

Искането на защитата бе за наказание - пробация, обосновано с необходимостта на Иванов да продължи да работи като таксиметров шофьор, с което изкарва прехраната си. Това наказание бе определено от съда като крайно ниско предвид деянието. Професията, която упражнява подсъдимият, предполага много по-голяма отговорност и внимание на пътя, коментира съдът.
Присъдата на ВОС може да се обжалва или оспорва пред Апелативния съд в 15-дневен срок. Мярката за неотклонение "подписка" спрямо Антон Иванов бе потвърдена от съдебния състав.