Концесионери на плажове отнесоха глоби за над 1 млн. лв.

Туризъм

02-10-2015, 12:19

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Концесионери и наематели на плажове масово нарушават законите

Прекратяват договорите за четири плажни ивици, плажът на Златните - сред отличниците

Санкции за над 1 млн. лв. са наложени на концесионери и наематели на плажове през изминалия летен туристически сезон за установени нарушения. Това отчете министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Експертите на МРРБ и контролните органи са извършили общо 221 проверки в периода от средата на юни до края на септември на 56 плажа, отдадени на концесия, и 48 плажни ивици отдадени под наем. Очаква се санкциите да нараснат, тъй като все още се връчват наказателни постановления.

Глоби за 420 хил. лв. са наложени за административни нарушения на 31 морски плажа, а близо 600 хил. лв. са санкциите за констатирани повторни нарушения съгласно договорните клаузи в договорите. Министър Павлова подчерта, че заради установени сериозни нарушения са предприети действия по прекратяване на договорите за концесия и наем на плажовете – "Обзор-централен", "Слънчев бряг-север", "Ахтопол-север" и "Несебър-юг".

Най-честите констатирани нарушения са недостатъчен брой спасители и спасителни постове, непълно оборудване, липса на указателни табели за етапно обособяване, както и непълно оборудване на медицинските звена. Нарушения има и при поставяне на преместваеми обекти и допълнителни търговски площи, извън одобрената схема за тяхното разполагане или без наличие на такава, установено на 50 плажа.

Сред останалите нарушения са надвишаване на разрешения % на общата площ на преместваеми обекти и съоръжения за спортно-развлекателна дейност, заведения за бързо обслужване и заведения за бързо хранене, както и допълнителни търговски площи около тях. Експертите са установили на пет плажа, че не е спазено изискването за достъп до морето на зоните за свободно разполагане на плажни принадлежности.

Министър Павлова изтъкна, че при проверките са установени и "плажове отличници", при които няма констатирани нарушения. Това са "Албена", "Златни пясъци", "Св. св. Константин и Елена-север", "Св. св. Константин и Елена-голям плаж", "Св. св. Константин и Елена-малък плаж", "Св. св. Константин и Елена-юг", "Буните 2", "Буните", "Офицерски", "Рибарски", "Робинзон", "Лозенец-Караагач", които са предоставени на концесия. Добросъвестни са били и наемателите на плажовете "Козлука", "Св. Влас – изток", "Св. Влас – запад" и "Къмпинг "Веселие".

Регионалният министър отбеляза, че са стартирани процедури за предоставяне на концесии за 15 плажа – "Нов плаж Св. Влас", "Св. Влас-централен", "Св. Влас-запад", "Бургас-север", "Бургас-централен", "Росенец-север", "Червенка",, "Черноморец-юг", "Градина-запад", "Градина-централен", "Приморско-юг", "Китен-юг", "Лозенец", "Нестинарка" и "Бяла-централен 5". Избрани са изпълнители за изготвяне на обосновки за тези обекти. Към тях ще се добавят още две - за еко плажове "Корал" и "Делфин", но в момента има обжалване на процедурите за прекратяване на предишния търг и когато приключат ще бъдат добавени към процедурите, с което плажовете, за които се търси нов концесионер ще станат 17.