Осъдиха кмет за грешно похарчени пари

Крими

02-10-2015, 13:12

Снимка:

Мариан Желев

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Държавата му отпуснала пари за мост, той ги похарчил за друго

След протест на прокурор от Окръжна прокуратура в Шумен кметът на община Нови пазар Румен Панайотов е признат за виновен за нецелево разпореждане с бюджетни средства. Състав на Апелативен съд Варна наложи наказание от две години лишаване от свобода, отложено за изпитателен срок от 4 години. С присъдата си Апелативният съд го лишава и от право да заема държавна и обществена длъжност за срок от три години.

След наводненията от 2004 год. Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи към Министерския съвет е отпуснала на община Нови пазар целево средства за спасителни и аварийни неотложни действия за ограничаване и премахване на последствията от бедствието. Средствата са били предназначени за изграждане на инженерни съоръжения с цел предотвратяване на непосредствената опасност за живота на хората и конструктивно укрепване на сгради и съоръжения - държавна и общинска собственост, засегнати от бедствието, като потенциално опасни и с наложени забрани и ограничения за ползване.

Част от целевите средства – 35 000 лева, отпуснати за изграждане на мост, Панайотов пренасочил към други обекти. С това той е нарушил чл. 44,ал. 2 от Закона за устройство на държавния бюджет, като с действията си е осъществил престъпление по член 254а, ал. 2 от Наказателния кодекс. Присъдата подлежи на касационна проверка пред ВКС.