500 лева глоба за ловец без шапка

Животът

03-10-2015, 09:34

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ловът на дребен дивеч и дива свиня се открива първата събота на октомври

От 100 до 500 лв. глоба чака хилядите авджии, ако бродят в горите без сигнална шапка. Ловният сезон на местен дребен дивеч и дива свиня е открит от днес, предаде Стандарт. Ако обаче ловците не са екипирани с шапка или облекло в ярък сигнален цвят, ще бъдат санкционирани. Ловът на дребен дивеч и дива свиня се открива първата събота на октомври и продължава до втората неделя на януари в свободни територии, а в оградени площи - до 29 февруари 2016 г.

Груповото и индивидуално ловуване на дребен местен дивеч е разрешено само в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници, а на водоплаващ дивеч - след 1 януари 2016 г. и в сряда. В деня на изборите и на евентуалните балотажи обаче ловът е забранен. Груповото ловуване е разрешено само през деня - един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето. Ловците не може да дават личното си оръжие на друг, както и да използват сачми с диаметър над 6 мм при лов на дива свиня. Разрешена е употребата само на боеприпаси тип "куршум". Алкохолът преди и по време на лова също е забранен.

От 8 август 2015 г. досега Изпълнителна агенция по горите е проверила 2134 ловни дружини, 867 превозни средства, 8212 ловци и 318 други граждани, в резултат на което са констатирани 39 нарушения и са съставени 20 акта. Сред нарушенията са употреба на алкохол, неносене на сигнално облекло, ловуване с незаверен билет или в забранена територия, и отстрелян неразрешен за лов дивеч.